JABŁECZNIK Z KOKOSEM
Ciasto nie wymagające,spełni wszelkie oczekiwania wielbicieli jabłeczników ;)
Składniki na ciasto:
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki margaryny
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Piana kokosowa:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 200 g wiórek kokosowych
Dodatkowo:
- 2 kg jabłek
- cukier waniliowy
- cukier kryształ do smaku
- 1 i 1/2 łyżki bułki tartej
Z podanych składników,oprócz kakao zagnieść ciasto.Podzielić je na 2 części;do jednej dodać kakao.Włożyć do zamrażalnika ,mocno schłodzić.
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach,połączyć z cukrem waniliowym ,dosłodzić do smaku cukrem kryształem,dodać bułkę tartą.
Jasne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wysmarowaną blaszkę 25/36 cm i podpiec 15 min w 180 stopniach.Na podpieczony spód wyłożyć surowe jabłka i zetrzeć na nie kakaowe ciasto.Podpiec ok 15 min w 180 stopniach.Przed końcem pieczenia wyłożyć na nie ubitą pianę z białek i wymieszaną z kokosem.Ciasto piec do złotego koloru kokosu.
wygląda bardzo apetycznie ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://appetiteforlife.blog.pl/
smakowicie sie prezentuje :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie wygląda wybornie!
OdpowiedzUsuńPięknie podana i pysznie wygląda :) Ja robię podobną tylko do prażonych jabłek dodają suchą galaretkę w proszku :)
OdpowiedzUsuń