sobota, 6 września 2014

KURCZAK Z GRILLA Z PIETRUSZKĄ I CZOSNKIEM

Popularny filet z kurczaka serwowany z grilla to świetny pomysł na urozmaicenie sobie obiadu...Dobrze jest mieć mikrofalę lub piekarnik wyposażony w funkcję grill i  specjalną siatkę.Tyle wystarczy ,by wyczarować coś na obiad.Dobieramy przyprawy do rodzaju mięsa i czekamy na degustację naszego soczystego kurczaka,pieczonego zdrowo; bo bez tłuszczu

Składniki dla 2 osób:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • przyprawa chili w proszku
  • pieprz
  • przyprawa do drobiu lub do mięs z grilla
Fileta myjemy,porcjujemy na dwoje.Nacieramy przyprawami ;chili delikatnie;) Marynujemy przynajmniej 1 godz.w lodówce.Następnie układamy na ruszcie ,opiekamy z obu stron ok 20 min w 200 stopniach (w piekarniku) lub w mikrofali wg uznania  ustawiając odpowiedni program grill.Po opieczeniu jedną stronę fileta nakładamy posiekana natkę,na drugą stronę ;plasterki czosnku.Grillujemy ok 10-15 min.w zależności od upodobań co do stopnia wypieczenia mięsa.




2 komentarze:

  1. Fajny pomysł z ta pietruszką ; musi być to b, smaczne.

    OdpowiedzUsuń