SOK Z ARONII

Sok z aronii jest doskonały na zimę ,ale warto go mieć przez cały rok ; dodawany do herbatki zaspokoi nasze zapotrzebowanie na wszystkie witaminy!Aronia jest bogactwem witamin takich jak : witamina  C,E,P,PP,B2 ,B9( kwas foliowy) beta-karoten oraz mikro i makroelementy :żelazo ,wapń,miedź,bor,mangan,molibden,jod ,polifenole.Aronia ma działanie antynowotworowe,wspomaga odporność oraz jest doskonałym antidotum na miażdżycę,nadciśnienie i inne choroby cywilizacyjne.Jest uważana najzdrowszym owocem jagodowym na świecie!!Zafundujmy sobie więc źródło zdrowia i energii; polecam w postaci soku oraz konfitury.


Składniki:

  • 2 kg aronii
  • 3 L wody
  • ok 20 dag liści wiśni,malin lub czarnej porzeczki
  • 2 lub 2,5 kg cukru
  • 3 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego
Umyte owoce wymieszać z liśćmi .Przełożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu ok 20 min,po czym wywar zostawić na noc.Na drugi dzień zlać sok,dodać cukier i kwasek i zagotować.Zebrać z powierzchni szumowiny .Gotowy sok przelać do butelek,zakręcić i pasteryzować ok 15 min.

Odcedzone owoce możemy wykorzystać robiąc konfiturę :
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/09/konfitura-z-aronii.html







Komentarze

Popularne posty