TARTA ZE ŚLIWKAMI I WYJĄTKOWYM BUDYNIEM
Do zrobienia tej tarty zabierałam się chyba 2 tygodnie ;ciągle czegoś mi brakowało ;a to chęci ,a to czasu ,a jak już zebrałam się w sobie by ją zrobić -nagle okazało się ,że brakuje mi ważnego składnika!! Niech to ;opadłam z sił ;odechciało mi się nawet do sklepu jechać -koniec ! Przełożyłam na inny dzień ...i tak oto dziś nadszedł ten korzystny dla mojej pierwszej tarty dzień...że nawet się udała !!
Składniki na ciasto:
Składniki na budyń:
Z mleka i budyniu ugotować gęsty krem.Jajka roztrzepać z kremówką i dodac do gorącego budyniu;dobrze wymieszać na jednolitą masę.
Spód i brzeg tortownicy o średnicy 22 cm wylepić ciastem .Ponakłówać widelcem,wylać na nie budyń.Na wierzch wyłożyć połówki śliwek.Piec ok 45 minut w 180-200 stopniach.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 150 g masła
- szczypta soli
- 5 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na budyń:
- 250 ml mleka
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 3-4 łyżki cukru
- ok 180 g kremówki
- 3 jajka
Dodatkowo:
- ok 10 śliwek np węgierek
Spód i brzeg tortownicy o średnicy 22 cm wylepić ciastem .Ponakłówać widelcem,wylać na nie budyń.Na wierzch wyłożyć połówki śliwek.Piec ok 45 minut w 180-200 stopniach.
mm, wygląda naprawdę przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapewniam ,że taka też jest;delikatna ....i rozpływa się w ustach ;) polecam ..
OdpowiedzUsuńO kurcze takiej to jeszcze nie jadłam ! Może się skusze :)
OdpowiedzUsuńhttp://ciasteczkowa-w-kuchni.blog.pl/
Mmm, musiała smakować wybornie z idealnie kremowym budyniem :)
OdpowiedzUsuńAle to ciasto wygląda apetycznie.Ślinka sama leci:)
OdpowiedzUsuńTarta naprawdę wygląda fantastycznie;)
OdpowiedzUsuńhttp://kacikslodkosci.blogspot.co.uk/
Mniam, budyń i śliwki muszą się świetnie komponować! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńwww.smallhomebakery.blogspot.com