czwartek, 23 października 2014

RISOTTO NA ZIELONO

Lekkie i bogate w zielone warzywa risotto jest wartościowym i zdrowym dodatkiem do drugiego dania.Najlepiej komponuje się ze świeżymi surówkami i wszelkiego rodzaju mięsem.


Składniki na 4 porcje:

  • 2 woreczki ryżu 
  • bulion warzywny lub drobiowy  ok 1,5 L
  • 1 mała cebula
  • garść zielonej fasolki szparagowej
  • zielona gałązka selera
  • natka pietruszki ok 2 łyżki
  • zielony szczypiorek -pęczek
  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju
Cebulkę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie.Dodajemy ryż na sypko;chwilkę podprażamy.Podlewamy bulionem ,tak by tylko przykrył ryż.Fasolkę obgotowujemy ( lub dodajemy mrożoną) kroimy na krótkie kawałki.Pozostałą zieleninę siekamy.Ryz często mieszamy by nie przywarł do dna,uzupełniamy wyparowany bulion ;gotujemy all'dente.Dodajemy fasolkę,chwilkę gotujemy.Na koniec wsypujemy posiekane warzywa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz