sobota, 11 października 2014

TORT PTYSIOWY Z JEŻYNAMI I DWOMA KREMAMI

Tort zainspirował mnie znaleziony na blogu http://relaxtime.blog.pl/ wyglądał wspaniale i niezwykle oryginalnie .Strasznie byłam ciekawa czy ja też taki potrafię ,czy to tylko na zdjęciu tak wygląda...ale teraz muszę przyznać ,że był to strzał w dziesiątkę! Oczywiście nie byłabym sobą gdybym czegoś nie pozmieniała w przepisie ;) ciasto ptysiowe zostało takie samo ,a kremy i owoce dobrałam sama...Głównie chodziło ,mi o efekt fal na cieście  po przekrojeniu tortu...i rzeczywiście da się z powodzeniem taki uzyskać;) ...Jak to dobrze się czasem czymś zainspirować... ; podziękowania dla autora bloga ;)Tym czasem powielam pomysł i dzielę się przepisem; myślę ,że nikt mu się nie oprze ;)




Składniki na ciasto ptysiowe:

tortownica duża ,standardowych wymiarów ;

  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 5 jaj
  • szczypta soli
Składniki na krem czekoladowy:
  • 3 żółtka
  • 1 /2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 l mleka
  • cukier waniliowy
  • 1 kostka masła
  • 2-3 łyżki kakao
  • 50 ml spirytusu
Składniki na masę z mascarpone:
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżeczki żelatyny
  • 1-2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • ok 2 garście  jeżyn leśnych (mogą być mrożone )

Wodę,mleko i masło zagotować,dodać mąkę energicznie mieszając i gotować jeszcze ok 5 min.Ciasto przestudzić ,dodawać kolejno po 1 jajku i miksować ok 10 min.Gotowe ciasto podzielić na 2 części.Nałożyć jedną część do szprycy do kremów z dużą końcówką ok 1 cm szerokości.Wyciskać ciasto na wysmarowaną tortownicę tworząc spiralę,ale zostawiając odstępy,gdyż ciasto się zrośnie.
Piec na złoty kolor ok 15-20 min w temp 180-200 stopni.
Z drugą częścią ciasta postąpić tak samo.


Krem czekoladowy: Wymieszać mleko,żółtka ,obie mąki ,cukier i cukier waniliowy.Zagotować i przestudzić.Do kakao dodać tyle gorącej wody ,by powstała gęsta masa.( czyli niewiele) Masło utrzeć,dodając po 1 łyżce wystudzony budyń,masę kakaową i spirytus.Gotowy krem wyłożyć na jeden blat ptysiowy.Na wierzch posypać gęsto owoce.Przygotować drugą masę: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody; przestudzić.Schłodzoną śmietankę ubić ,pod koniec dodać cukier i serek mascarpone a na koniec żelatynę;wymieszać do połączenia składników.Masę wyłożyć na jeżyny,przykryć drugim blatem.Posypać cukrem pudrem.Schłodzić.








4 komentarze:

  1. Wyszedł znakomity. Polecam się na przyszłość i pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Boski!
    Idea tortu ptysiowego chodzi za mną od dawna, muszę w końcu też się za niego zabrać :)

    OdpowiedzUsuń