piątek, 24 października 2014

WARZYWA NA PATELNIĘ Z MAKARONEM

Ulubione warzywa rzucone na patelnię ,lekko podduszone ,przyprawione ulubionymi przyprawami stają się bazą do wszelkiego rodzaju drugiego dania.Ja dodałam do mięsnego sosu i podałam z makaronem;wyszło pyszne pożywne danie;polecam.


Składniki:
  • 1 mała cukinia
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • papryka ostra w proszku 
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz ziołowy
  • 40 dag mięsa gulaszowego
  • przyprawa do mięs
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • makaron świderki lub inny 400 g
  • koperek-pęczek lub natka pietruszki
Cukinię  i marchew kroimy w plasterki ,pietruszkę i paprykę w słupki,czosnek przecisnąć przez praskę.Wszystkie warzywa podsmażyć na niewielkiej ilości oleju doprawiając do smaku przyprawami.Następnie podlać niewielką ilością gorącej wody i dusić kilka minut.
Na drugiej patelni podsmażyć a następnie poddusić do miękkości pokrojone w kosteczkę i przyprawione mięso,podlewając wodą.Uzupełniać wyparowaną wodę z mięsa do ok 0,5 l.Mąkę rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody i zaprawić sos.Gotować kilka minut,dodać warzywa z patelni.wymieszać .Posypać posiekaną zieleniną.Makaron ugotować all'dente ,porcjować,polać gotowym sosem.




1 komentarz:

  1. takie potrawki bardzo często goszczą na moim stole, cała rodzinka je uwielbia :) a ja kocham je za to że są szybkie, smaczne i zdrowe :) przepysznie wygląda Twoja potrawka :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń