piątek, 17 października 2014

ZIEMNIAKI PIECZONE Z BOCZKIEM

Dziś proponuję w prosty sposób odmienić ziemniaka do drugiego dania;wystarczy połączyć go z aromatycznym,wędzonym boczkiem ,by sprawić ,że nudny ziemniak zamienił się w królewskie danie.Podany z mięsem i dobrą surówką tworzy wyjątkowy obiad...

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 10 dag boczku wędzonego
  • bulion drobiowy lub warzywny
  • pieprz
  • zioła np tymianek,oregano

Ziemniaki obieramy ,większe kroimy na pół.Każdego ziemniaka nacinamy do połowy ,a w przegródki na przemian wciskamy małe plasterki boczku i pół plasterki cebuli. Układamy je w naczyniu żaroodpornym..Ziemniaki podlewamy bulionem,posypujemy ziołami.Pieczemy do miękkości ok 1 godz.w 200 stopniach.




2 komentarze:

  1. mój mąż był by zachwycony takim daniem:) zapisuje i na pewno wykorzystam:) pozdrawiam:www.martafwkuchni.blog.pl

    OdpowiedzUsuń