ZIEMNIAKI PIECZONE Z BOCZKIEM
Dziś proponuję w prosty sposób odmienić ziemniaka do drugiego dania;wystarczy połączyć go z aromatycznym,wędzonym boczkiem ,by sprawić ,że nudny ziemniak zamienił się w królewskie danie.Podany z mięsem i dobrą surówką tworzy wyjątkowy obiad...
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 10 dag boczku wędzonego
- bulion drobiowy lub warzywny
- pieprz
- zioła np tymianek,oregano
Ziemniaki obieramy ,większe kroimy na pół.Każdego ziemniaka nacinamy do połowy ,a w przegródki na przemian wciskamy małe plasterki boczku i pół plasterki cebuli. Układamy je w naczyniu żaroodpornym..Ziemniaki podlewamy bulionem,posypujemy ziołami.Pieczemy do miękkości ok 1 godz.w 200 stopniach.
mój mąż był by zachwycony takim daniem:) zapisuje i na pewno wykorzystam:) pozdrawiam:www.martafwkuchni.blog.pl
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco!
OdpowiedzUsuń