wtorek, 4 listopada 2014

JEŻYNOWA WYTRAWNA

Przepis na domowa nalewkę z jeżyn;doskonała na jesienno-zimowe wieczory...
Przepis pochodzi z książki: ''Wielka Księga Nalewek''

Wziąć 1 kg dojrzałych jeżyn.Przebrać ,pozbawić ogonków.Szybko umyć na sicie pod bieżącą wodą.Owoce wsypać do gąsiorka ,ale nie więcej niż do 3/4 jego wysokości.Wlać 45% wódkę,tak ,aby przykryła owoce.Dobrze zamknąć.Postawić w słonecznym miejscu na tydzień nie dłużej,bo straci kolor.Po tym czasie nalewkę zlać .W zamkniętej butelce schować do lodówki.Na owoce wsypać 1/4 kg cukru.Gąsiorkiem energicznie wstrząsnąć.dobrze zamknąć.Pozostawić w ciepłym miejscu do rozpuszczenia się cukru,mniej więcej na 2 tygodnie.Zlać  i połączyć z alkoholem.Wymieszać.Rozlać do butelek .Do każdej butelki półlitrowej dodać kroplę  olejku migdałowego .Wtedy przypominać będzie nalewkę wiśniowa.Dobrze zakorkować.Odstawić na 5 tygodni.


3 komentarze: