KARP W ŚMIETANIE
Polecam sprawdzony przepis na mojego ulubionego karpia ,który idealnie pasuje również na wigilię.Od kilku lat gości na naszym wigilijnym stole.Prosty i szybki w przygotowaniu ;zapewne przypadnie do gustu każdemu smakoszowi ryb.
Składniki na ok 4 porcje;
Składniki na ok 4 porcje;
- 4 filety z karpia
- 30 dag pieczarek
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka śmietanki 30 %
- sól
- przyprawa do ryb
- pieprz
- 4 łyżki mąki pszennej
- natka pietruszki
- sok z 1/2 cytryny
- olej do smażenia
Filety z karpia skropić sokiem z cytryny.Cebulę pokroić w kostkę,poddusić z 1 łyżką masła,dodać pokrojone pieczarki.Doprawić solą,pieprzem.Przesmażyć do wyparowania wody.Rybę posolić,posypać przyprawą do ryb,obtoczyć w mące i smażyć z obu stron po ok 3 min.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem ,ułożyć w nim obsmażoną rybę ,następnie pieczarki i piec ok 20 minut w 180 stopniach.Potem polać wierzch lekko posoloną śmietanką i zapiekać kolejne 20 minut.Po wyjęciu posypać natką pietruszki .
Iście świątecznie !
OdpowiedzUsuńpycha,każda rybka smakuje wyśmienicie....
OdpowiedzUsuń