KARP W ŚMIETANIE

Polecam sprawdzony przepis na mojego ulubionego karpia ,który idealnie pasuje również na wigilię.Od kilku lat gości na naszym wigilijnym stole.Prosty i szybki w przygotowaniu ;zapewne przypadnie do gustu każdemu smakoszowi ryb.

Składniki na ok 4 porcje;

  • 4 filety z karpia
  • 30 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka śmietanki 30 %
  • sól 
  • przyprawa do ryb
  • pieprz
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • natka pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • olej do smażenia

Filety z karpia skropić sokiem z cytryny.Cebulę pokroić w kostkę,poddusić z 1  łyżką masła,dodać pokrojone pieczarki.Doprawić solą,pieprzem.Przesmażyć do wyparowania wody.Rybę posolić,posypać przyprawą do ryb,obtoczyć w mące i smażyć z obu stron po ok 3 min.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem ,ułożyć w nim obsmażoną rybę ,następnie pieczarki i piec ok 20 minut w 180 stopniach.Potem polać wierzch lekko posoloną śmietanką i zapiekać kolejne 20 minut.Po wyjęciu posypać natką pietruszki .





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty