''LEON '' WG ANASTAZJI

Ciasto z tych bardziej wymagających,pochłania troszkę czasu lecz efekt końcowy wynagradza wszystkie trudy.Najlepiej upiec i przełożyć go dzień przed skonsumowaniem ,wtedy nasiąknie , jest bardziej wilgotne i konkretne w smaku.Polecam na małe i duże okazje;)

  • Upiec jasny biszkopt


Składniki na placek miodowy:

  • 30 dag mąki
  • 15 dag margaryny
  • 2 łyżki miodu sztucznego
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 10 dag cukru
  • 1 jajko
Krem:
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • 1 margaryna
  • 1/2  l mleka
Krem z jabłek:
  • 1 kg jabłek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 galaretka czerwona 
  • 1 galaretka żółta


  • Z podanych składników zagnieść ciasto.Podzielić na 2 części.upiec w temp.160-180 stopni ok 20 min.
  • Z mleka ,cukru waniliowego i mąki ugotować budyń.Margarynę utrzeć z cukrem na pulchną masę.Dodać stopniowo ostudzony budyń.Krem podzielić na 4 części.
  • Obrane jabłka zetrzeć ,przesmażyć do miękkości.Galaretki oddzielnie rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody.Usmażone jabłka podzielić na 2 części.Dodać galaretki.

Przełożenie placka:
placek miodowy-krem budyniowy-krem z jabłek z czerwoną galaretką-krem budyniowy( posmarowany od spodu na biszkopcie)-biszkopt -krem budyniowy-krem z jabłek z żółtą galaretką-krem budyniowy(posmarowany od spodu placka miodowego)-placek miodowy-polewa



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty