''JOJO BABCI BASI ''WG ANASTAZJI
Kolejny przepis niezawodnej Siostry Anastazji.To ciasto wymaga troszeczkę pracy ,a przygotowuje się je dwa dni przed zjedzeniem ...natomiast efekt mówi sam za siebie; pyszne baaardzo miodowe ciasto z delikatną masą i ulubionymi powidłami.Przepis pochodzi z ''Kalendarza 2014 z nowymi przepisami Siostry Anastazji''.
Składniki na ciasto:
Składniki na ciasto:
- 75 dag maki pszennej
- 10 dag masła
- 15 dag miodu ( 1/3 szklanki)
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 jaja
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki mleka
Z podanych składników zagnieść ciasto jak na pierogi.Utoczyć wałek i podzielić na 6 równych części.Każdą część cienko rozwałkować ( jak na makaron) i piec osobno przez ok 5-7 min. w nagrzanym piekarniku do temp 170 st.C ,aż do zrumienienia.Upieczone placki ostrożnie zdejmować z blachy ,by nie popękały.
Masa grysikowa:
- 3/4 l mleka
- 4 łyżki grysiku
- 1 szklanka cukru pudru
- 50 dag masła
- 1/2 kieliszka spirytusu
- olejek arakowy
Ugotować grysik na mleku i przestudzić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem.Do masła dodawać stopniowo po 1 łyżce ugotowany grysik i nadal ucierać.pod koniec ucierania dodać kilka kropel olejku arakowego i spirytus.
Dodatkowo:
1 słoik powideł śliwkowych
Przełożenie ciasta:
Placek-powidła-1/5 masy grysikowej-placek-powidła-1/5 masy grysikowej-placek-powidła-1/5 masy grysikowej-placek-powidła-1/5 masy grysikowej-placek-powidła-15 masy grysikowej-placek
Placek przykryć deską i obciążyć tak ,by masa rozprowadziła się równomiernie.Po dwóch dniach obrócić spodem do góry i wierzch posypać cukrem pudrem.
Lubię ciasto z grysikiem! :)
OdpowiedzUsuńPycha!:)
OdpowiedzUsuńA ja jeszcze nie jadłam ciasta z grysikiem.
OdpowiedzUsuńWygląda kusząco ;)
Sporo przy nim pracy, ale wygląda naprawdę smakowicie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńciasto wygląda wyśmienicie:)
OdpowiedzUsuńpychotka:)
www.martafwkuchni.blog.pl
dziękuję i polecam ;)
OdpowiedzUsuńAle ładnie wyglądają te warstwy:) Zapisuję do wypróbowania;))
OdpowiedzUsuń