ZAPIEKANE PULPETY Z PŁATKAMI OWSIANYMI W SOSIE KOPERKOWYM

Zwykłe kotlety mielone można prostym sposobem zamienić w ciekawe danie.Płatki owsiane mogą zastąpić jajko,ale mogą też być dodatkowym składnikiem ,który nada kotletom sprężystości  i wzbogaci je pod względem odżywczym.Pulpety smażymy a następnie zapiekamy pod sosem koperkowym...

Składniki dla ok 4 osób;

  • 0,5 kg mięsa mielonego 
  • 2-3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
  • 3 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz ziołowy
Sos koperkowy;
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki koperku
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
Płatki namaczamy w mleku kilka minut.Do mięsa dodajemy posiekana cebulkę i przyprawiamy do smaku.Dodajemy namoczone płatki,mieszamy.Formujemy pulpety obtaczamy w bułce tartej ,smażymy z każdej strony.
Przygotowujemy sos:Śmietanę zagotowujemy ,dodając rozmieszaną w małej ilości zimnej wody mąkę.Doprawiamy do smaku.Mieszamy do zgęstnienia sosu,dodajemy posiekany koperek.
Pulpety układamy w naczyniu żaroodpornym,polewamy sosem,zapiekamy w nagrzanym piekarniku ok 10 min.



Komentarze

  1. Jednak klasyczne dania są zawsze trendy i się nigdy nie znudzą- jak ten! :) Pyszny obiadek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie tak.. ;) szczególnie jak domownicy nie przepadają za ''nowościami'' ;)

      Usuń
  2. Prosto,bez udziwnień i to jest to co lubimy najbardziej:)
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje pulpety są bardzo apetyczne a koperek uwielbiam i stosuję go niemalże do wszystkiego.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty