poniedziałek, 23 marca 2015

CZEKOLADOWA ZEFIRYNA WG ANASTAZJI

Przepis pochodzi z książki ; ''100 nowych ciast Siostry Anastazji''
Przepis może wydać się pracochłonny ale w rzeczywistości wszytko sprawnie się przygotowuje,jedynie potrzeba czasu by ciasto wystygło i można było kłaść śmietanę.
Ciekawe połączenie składników.Ciasto jest delikatne i oryginalne w smaku;wygląd mówi sam za siebie;)

Składniki na ciasto kruche:
  • 25 dag mąki pszennej
  • 15 dag cukru pudru
  • 150 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki amoniaku

Wykonanie:



Mąkę pszenną wraz z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i amoniakiem przesiać przez sito. Do sypkich składników dodać schłodzoną margarynę i posiekać. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Formę do pieczenia (u mnie 25x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie i bokach formy rozwałkować ciasto.
Dodatkowo:
  • 8-9 średniej wielkości jabłek
  • 1 l mleka
  • 4 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 mały słoik twardej marmolady

Wykonanie:

Jabłka umyć, osuszyć i obrać, przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek układać na kruchym cieście, środki wypełnić marmoladą.
Z mleka, cukru, cukru waniliowego, budyniu ugotować budyń i jeszcze ciepłym (nie gorącym!) zalać jabłka. Ciasto piec w temperaturze 180 st.C około 70 minut.


Składniki na śmietanę:

  • 0,5 l śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • cukier puder wg własnego uznania

Wykonanie:

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać letnią żelatynę, cały czas przy tym miksując. Śmietanę rozprowadzić na powierzchni upieczonego i dobrze wystudzonego ciasta.
Gdy śmietana zastygnie, wierzch ciasta polać polewą czekoladową.
Domowa polewa czekoladowa:


2 komentarze: