poniedziałek, 27 kwietnia 2015

KOTLETY MIELONE Z KASZĄ JAGLANĄ I SEREM

I znów kasza  jaglana...tym razem jako dodatek do zwykłych kotletów mielonych i jednocześnie zamiennik jajka i bułki.Dzięki niej kotlety są bardziej delikatne i bardziej wartościowe pod względem odżywczym ,no a sama  kasza jest niewyczuwalna;)Kasza jaglana nie zawiera glutenu ;polecana w diecie bezglutenowej.

Co można przyrządzić z kaszy jaglanej:


''KOTLETY MIELONE Z KASZĄ JAGLANĄ I SEREM''

Składniki na ok 6 porcji:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • szczypta ziół np prowansalskich
  • sól
  • pieprz biały
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • bułka tarta do panierowania
  • 10 dag sera żółtego
Kaszę opłukać pod bieżącą zimną wodą ,następnie przelać wrzątkiem.Do garnka wlać 1 szklankę wody;zagotować ,dodać kaszę i gotować ,aż wchłonie całą wodę.Szalotkę drobno posiekać,razem z pietruszką dodać do mięsa .Wymieszać.Następnie dodać kaszę,musztardę,zioła i przyprawić do smaku.Porcję mięsa uformować w owal wielkości dłoni ,na środek nałożyć ser starty na tarce lub pokrojony w słupki.Zawinąć w kotleta,lekko spłaszczyć.Obtaczać w bułce tartej ;smażyć na rumiano z każdej strony.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz