ROLADA-ŻYRAFA Z JABŁKAMI ''

Piękna ,bajkowa rolada ;) Dla dzieci -świetna! .Wzorek ,wygląda bardzo realistycznie;a zrobienie go wbrew pozorom jest bardzo proste;) Pomysł zaczerpnęłam z bloga: z hrabiną w kuchni ;jej oryginalny przepis ma inne nadzienie bo z bananem i też wygląda świetnie :) Bardzo byłam ciekawa ,czy mnie się uda osiągnąć taki sam efekt ;zrealizowałam i potwierdzam ,że super szybki i prosty przepis;)Ciasto zachwycało swoim wyglądem ;)

Składniki:
Blaszka szeroka kwadratowa 32/30 cm

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • 6 jabłek
  • 1 galaretka żółta
  • 3 łyżki cukru

Białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukry ,dalej ubijamy .Pod koniec dodajemy żółtka.Ubijamy na puszystą masę.Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem,delikatnie mieszamy łyżką.Blaszkę wykładamy papierem  do pieczenia ,smarujemy olejem.Nakładamy kilka łyżeczek ciasta do szprycy lub rękawa cukierniczego.Na posmarowanym papierze rysujemy wzorek -nieregularnej kratki ( jaki ma żyrafa ;)

Wkładamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika i podpiekamy kilka minut ( u mnie 5 ) Następnie wyjmujemy blaszkę z wzorkiem i wylewamy na niego pozostałe ciasto wymieszane z kakaem.Całość pieczemy ok 20-30 minut.Upieczony biszkopt wyjmujemy papierem do góry na zwilżoną ściereczkę .Zdejmujemy papier.Zwijamy ciasto razem ze ściereczką tworząc roladę.Pozostawiamy do przestygnięcia.
Obrane jabłka ścieramy na tarce,podlewamy niewielką ilością wody ,dodajemy cukier i przesmażamy.Gdy są wystarczająco miękkie i woda odparowała zdejmujemy z ognia i dosypujemy suchą galaretkę.Dokładnie mieszamy .Zostawiamy do wystygnięcia.
Roladę rozwijamy .Po stronie bez wzorku smarujemy równo jabłka.Zwijamy roladę.Wkładamy do lodówki na kilkanaście minut i gotowe!








 





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty