''TORT MARCINEK''

Długo zbierałam się do zrobienia tego wspaniale wyglądającego ( i teraz już wiem ,że smakującego równie wspaniale  ) ciasta.Przerażało mnie robienie tylu warstw.Ale wyglądem zachwyciło i nadeszła okazja ,by się wykazać ;)Każdy kto już je robił ,wie ,że to tylko pozory ,bo w rzeczywistości wszystko idzie bardzo sprawnie.No i w tym cieście właśnie o to chodzi ,żeby było jak najwięcej warstw.A do przełożenia nie trzeba nic innego jak śmietany ! cudo w swojej prostocie;jednym słowem!Ciasto rodem  wywodzi się  z Podlasia .Przepis zapewne oryginalny znaleziony tu: u bereniki ,który  wykorzystałam i podaję dalej ;)
Z tego przepisu  udało mi się upiec 14 bądź 15 placków rozmiaru małej tortownicy.

Składniki na ciasto:
  • 50 dag  mąki pszennej
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego 
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki sody
Margarynę utrzeć z cukrami na puszystą masę.Dodać jajko i żółtko,następnie większą część śmietany i zmiksować.W pozostałej śmietanie rozmieszać sodę i od razu dodać do masy;wymieszać.Przesianą mąkę stopniowo dodawać do masy miksując lub zagniatając ręką,gdy ciasto robi się zbyt gęste.Ciasto powinno być miękkie i  elastyczne.Gdy wydaję się być za twarde można dodać śmietany.Gotowe ciasto zawinąć w folię i schłodzić kilkanaście minut.Następnie ciasto podzielić na ok 15 równych części.Każdy kawałek rozwałkować bardzo cienko ( jak na makaron ) wykroić koło o średnicy małej tortownicy.( ok 20 cm ) Skrawki ciasta również wykorzystać na placki.Każdy placek ponakłówać widelcem,ułożyć na papierze do pieczenia i schłodzić.Placki piec osobno po ok 5 minut w 190 st.do lekkiego zrumienienia.
Po upieczeniu placki można przechowywać przez kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Składniki na masę śmietanową;
  • ok 400 ml śmietanki 30 %
  • ok 400 ml śmietany 18%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1-2 łyżki cukru waniliowego
  • 1-2 łyżki soku z cytryny 
Obie śmietany mocno schodzone przełożyć do wysokiego naczynia.Ubić na sztywno,pod koniec dodając cukier puder i cukier waniliowy.Następnie dodać sok z cytryny ( jeśli chcemy uzyskać bardziej wyrazisty smak)
Placki przekładać masą ;ok 2 łyżki masy na jedną warstwę.Boki tortu można zostawić bez ozdoby lub posmarować masą i pokruszonym plackiem-Jeden placek można zostawić i pokruszyć ,wykorzystując do ozdoby wierzchu lub boków torcika.Wierzch można posypać również posiekanymi orzechami,migdałami lub startą czekoladą.
Gotowe ciasto przykryć kloszem i schłodzić w lodówce przynajmniej 24 godziny.(po tym czasie placki nasiąkną kremem i będą miękkie podczas krojenia)Ciasto można przechowywać w lodówce kilka dni.Z czasem staje się coraz lepsze;)







Komentarze

  1. też mam takie ciasto w swoich piekarniczych planach, muszę się wreszcie zebrać i je upiec. Twoje wygląda cudnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny! Narobiłaś mi smaku :) na zrobienie tego ciacha, nigdy go nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję 😉 gorąco polecam,ja się nie zawiodłam na "marcinku"😉

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzeczywiście pracochłonny, ale efekt cudowny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale cudeńko! Chyba nie mam wyjścia i muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję ;życzę wytrwałości i satysfakcji z robienia;) Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty