''CIASTO MIGDAŁOWE Z MASĄ CZEKOLADOWĄ '' wg ANASTAZJI
Najnowszy przepis Siostry Anastazji ukazał się w świątecznym wydaniu ''Dania świąteczne'' .Ciasto mega migdałowe ,bardzo aromatyczne z nutą miodu i delikatnym kremem czekoladowym.Nieco pracochłonne ,ale warto się poświęcić dla tego ciasta;)
Składniki na ciasto kruche:
Składniki na ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 25 dag margaryny
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 jajka
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżki letniego mleka
Margarynę posiekać z mąką.Cukier dobrze roztrzepać z jajkami.Sodę rozpuścić w mleku.Wszystkie składniki połączyć.Zarobić ciasto ,podzielić na 2 części.Przełożyć do 2 blaszek.Na wierzch jednej nałożyć masę migdałową ( poniżej przepis) .Upiec oba placki w temp. 170 st C przez ok 30 min.
Składniki na masę migdałową:
- 30 dag pokrojonych migdałów
- 2 łyżki miodu
- 10 dag cukru
- 15 dag masła
Podane składniki wymieszać i stopniowo podgrzewać na wolnym ogniu.Chwilę smażyć i jeszcze ciepłe rozsmarować na cieście.Upiec.
Składniki na biszkopt migdałowy:
- 5 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mielonych migdałów
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić dodając cukier i żółtka.Pod koniec ubijania dodać mąkę z proszkiem oraz migdały.Wymieszać Upiec biszkopt w temp.170 st C przez ok 30 min.
Składniki na masę czekoladową:
- 1/2 l mleka
- 3 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 budyń waniliowy
- 25 dag masła
- 5-6 dag czekolady
Z mleka,cukru ,żółtek,mąki,budyniu waniliowego ugotować budyń.Masło utrzeć ,stopniowo dodając przestudzony budyń i rozpuszczoną czekoladę.Do smaku można dodać odrobinę spirytusu.Masę podzielić na 2 części.
Przełożenie ciasta:
Ciasto kruche-1/2 masy czekoladowej-biszkopt migdałowy-1/2 masy czekoladowej-ciasto kruche z masą migdałową.
Przepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń