''IMPREZOWE PIEROŻKI ZE SZPINAKIEM''
Drożdżowe pierożki pieczone są idealną przekąską na każdą imprezę.Podawane na ciepło jak i na zimno ;z sosem czosnkowym lub bez smakują wybornie.Zainspirowane przepisem z bloga
ale-ciachoo.pl ;pozmieniałam i przedstawiam swoją wersję;polecam gorąco:
Składniki na ciasto:
ale-ciachoo.pl ;pozmieniałam i przedstawiam swoją wersję;polecam gorąco:
Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 2 dag drożdży
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
- ok 400 g szpinaku mrożonego
- 1/2 op sera feta
- 2 łyżki sera twarogowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 pomidor
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Ciasto:
Do lekko podgrzanego mleka dodać cukier ,łyżkę mąki i drożdże.Wymieszać ,przykryć ściereczką,odstawić w ciepłe miejsce.Gdy wyrośnie dodać zaczyn do pozostałej mąki.Następnie dodać 1 całe jajko i jedno żółtko ( drugie białko zostaje do posmarowania wierzchu pierożków) ,olej,sól,wodę.Wyrabiamy na jednolitą masę .Ciasto powinno być miękkie i elastyczne ( gdy jest zbyt twarde można dodać wody)Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Szpinak rozmrozić.Czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na maśle.Dodać obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora oraz koncentrat.Doprawić do smaku .Przesmażyć kilka chwil.Po czym dodać szpinak ,przesmażyć do miękkości szpinaku. Na koniec dodać ser feta i biały.Wymieszać.
Ciasto rozwałkować i wykrawać kółka szklanką lub kubkiem.Nakładać farsz ,zlepiać mocno brzegi.Każdego pieroga posmarować białkiem i posypać mieszanką prażonych ziaren.Piec w nagrzanym piekarniku ok 15-20 min w 200 st.C
Podawać na ciepło lub na zimno .Polecam z sosem czosnkowym.
Komentarze
Prześlij komentarz