''PIECZEŃ SZYNKOWA FASZEROWANA ŚLIWKAMI''wg ANASTAZJI
Szynka pieczona w całości to doskonały pomysł na wykwintny obiad.Szynkę tą można podawać również na zimno z dipami do mięs i pieczywem.Przepis pochodzi z książki ;''Wielka Księga Specjałów Siostry Anastazji ''
Składniki:
- 1 kg pieczeni szynkowej wieprzowej
- 10 dag suszonych śliwek
- 1 jajko
- 1 mała bułka
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- oliwa
- przyprawy
- sól
- pieprz
Szynkę naciąć wzdłuż,rozłożyć i wyciąć środek mięsa.Pozostały płat mięsa natrzeć przyprawami.Wycięte mięso zmielić.Do zmielonego mięsa dodać namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę,jajko oraz startą połówkę cebuli.Dokładnie wymieszać ,doprawić i rozłożyć równomiernie na deseczce.Na wierzch mięsa ułożyć wzdłuż śliwki i delikatnie zwinąć w rulon.Zrolowane mięso mielone delikatnie ułożyć na środku pozostałego płata szynki,całość ponownie zwinąć.Szynkę obwiązać sznurkiem,polać oliwą,obłożyć plastrami cebuli rozgniecionym czosnkiem.Zawinąć w folię do pieczenia .Piec ok 1-1,5 godz.w 180 st C
Komentarze
Prześlij komentarz