''ROLADA Z INDYKA Z MORELAMI '' wg ANASTAZJI
Chcąc nieco urozmaicić niedzielny ,świąteczny obiad czy wykwintną kolację warto zaserwować taką roladę.Jest delikatna i soczysta,morele nadają jej wyjątkowego charakteru ;)Przepis pochodzi z książki ''Wielka Księga Specjałów Siostry Anastazji''
Składniki:
- 1 kg piersi z indyka
- 20 dag suszonych moreli
- 150 ml czerwonego wina
- 10 dag masła
- 2 gałązki tymianku
- 2-3 łyżki musztardy
- sól
- pieprz
Morele namoczyć w winie ok 2 godz.Mięso natrzeć solą,pieprzem.Rozbić ,rozłożyć,wyrównać.Połowę masła roztopić,mięso posmarować masłem,musztardą,rozłożyć tymianek i odsączone morele.Zwinąć roladę,obwiązać sznurkiem,polać pozostałym masłem i winem.Włożyć do woreczka do pieczenia ,spiąć.Piec ok 1-1,5 godz.
Podawać na ciepło lub na zimno.
Komentarze
Prześlij komentarz