sobota, 19 grudnia 2015

''USZKA Z FASOLĄ'' wg ANASTAZJI

Uszka z fasolą wg Siostry Anastazji.Przepis świetny;uszka smakują wybornie.Jest to fajna odmiana na świąteczny stół.Ciasto na uszka jest równie udane ;z dodatkiem mleka ciasto wyszło gładkie i elastyczne;polecam.

Składniki:
  • 1/2 kg mąki
  • 1 jajko
  • ok 3/4 szklanki letniej wody
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
Składniki na farsz:
  • 15 dag fasoli ''jaś''
  • 1 mała cebula
  • 5-6 suszonych grzybków
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki tłuszczu
  • sól
  • pieprz
Ciasto:Przesianą mąkę wysypać na stolnicę ,zrobić wgłębienie i wolno wlewać gorące mleko mieszając widelcem.Dodać pozostałe składniki ,wyrobić ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.Po czym rozwałkować na grubość ok.2 mm i wykrawać małe kwadraciki lub kółka.Na środek nakładać farsz,złożyć po przekątnej (jak pieroga)zlepić ,złożyć rogi do siebie mocno zlepiając.Wrzucać do gorącej,osolonej  wody.Gdy wypłyną ,odkryć i gotować ok 3 min.Odcedzić .Podawać z czerwonym barszczem.
Farsz:Fasolę i grzyby namoczyć,następnie ugotować i zemleć.Cebulę pokroić w kostkę,zeszklić na tłuszczu i dodać do zmielonej masy.Dodać bułkę tartą i doprawić do smaku.

Zapraszam również na tradycyjne ''uszka z grzybami'':
uszka-z-grzybami-







1 komentarz:

  1. Bardzo fajny pomysł z tą fasolą! nie trzeba oddzielnie fasoli do barszczu gotować - dwa w jednym ;)

    OdpowiedzUsuń