''TORT JAGODOWY Z PŁATKAMI RÓŻ ''
Tort zainspirowany pomysłem Asi ;zmieniony po mojemu ;) Sprawdził się jako torcik urodzinowy dla mamy .Efekt płatków róż wyglądał bardzo realistycznie;wbrew pozorom łatwy do zrobienia;polecam na każdą okazję;
Płatki róż i różyczki z masy cukrowej warto zrobić jeden dzień wcześniej.
Składniki na spód tortowy :
Upieczony,przestudzony biszkopt przekroić na 3 krążki.Przełożyć masą(część masy zostawić na boki tortu )
SKŁADNIKI NA MASĘ CUKROWĄ;
Płatki róż i różyczki z masy cukrowej warto zrobić jeden dzień wcześniej.
Składniki na spód tortowy :
- 6 jaj
- 1 łyżka octu
- cukier waniliowy
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka oddzielić od białek,skropić octem i utrzeć z 1/2 szklanki cukru pudru i cukrem waniliowym
na puszystą masę.Dodać obie mąki i proszek do pieczenia;wymieszać .Białka ubić na sztywno ,dodać 1 szklankę cukru pudru ;ubić.Połączyć z masą żółtkową ,delikatnie mieszając do połączenia składników.piec ok 30 min.w 180 st.C
Składniki na masę jagodową:
- 660 ml śmietany 30 % kremówki
- 25 dag serka mascarpone
- 4 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- mały słoiczek dżemu lub konfitury jagodowej ( ja użyłam mrożone jagody przesmażone z cukrem)
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody.Śmietanę ubić pod koniec dodając cukier puder,serek mascarpone ,dżem i na końcu rozpuszczoną ( przestudzoną) żelatynę.
Upieczony,przestudzony biszkopt przekroić na 3 krążki.Przełożyć masą(część masy zostawić na boki tortu )
SKŁADNIKI NA MASĘ CUKROWĄ;
- 80 dag cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 100 g glukozy w proszku
- 70 ml gorącej wody
- do uzyskania fioletowego koloru kilka łyżeczek soku z jagód
W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę,następnie dodajemy glukozę i dokładnie mieszamy.Na stolnicy przesiewamy cukier puder,dzielimy na 2 części.Do jednej dolewamy po troszku żelatynę i zagniatamy masę,dosypując pozostały cukier ,zagniatamy, aż masa będzie elastyczna i nie będzie się kleić.( gdy jest zbyt klejąca można dodać więcej cukru.)
Białą masę podzielić na kawałki zabarwiać na fioletowo ,dodając ok 1 łyżeczkę soku z jagód i więcej do uzyskania różnych odcieni.Dosypujemy wtedy nieco cukru pudru i zagniatamy do uzyskania jednolitego koloru.
Masę wałkujemy jak ciasto na pierogi.Kieliszkiem wykrawamy kółeczka i formujemy kształt płatka róży.Układamy na posypanej mąką ziemniaczaną lub cukrem pudrem desce do wyschnięcia.Z wyciętych 4-5 kółeczek zwijamy różyczkę.
Wierzch tortu smarujemy dowolnym kremem na bazie masła.Układamy różyczki i płatki dookoła tortu i po bokach .Schładzamy w lodówce .Przed samym podaniem posypujemy jadalnymi perełkami.
Zapraszam na inne torty z masy cukrowej :
tort z kokardą
tort komunijny z różami i kielichem
tort z literkami z masy cukrowej
Białą masę podzielić na kawałki zabarwiać na fioletowo ,dodając ok 1 łyżeczkę soku z jagód i więcej do uzyskania różnych odcieni.Dosypujemy wtedy nieco cukru pudru i zagniatamy do uzyskania jednolitego koloru.
Masę wałkujemy jak ciasto na pierogi.Kieliszkiem wykrawamy kółeczka i formujemy kształt płatka róży.Układamy na posypanej mąką ziemniaczaną lub cukrem pudrem desce do wyschnięcia.Z wyciętych 4-5 kółeczek zwijamy różyczkę.
Wierzch tortu smarujemy dowolnym kremem na bazie masła.Układamy różyczki i płatki dookoła tortu i po bokach .Schładzamy w lodówce .Przed samym podaniem posypujemy jadalnymi perełkami.
Zapraszam na inne torty z masy cukrowej :
tort z kokardą
tort komunijny z różami i kielichem
tort z literkami z masy cukrowej
wygląda naprawdę pięknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję;)
OdpowiedzUsuńPiękny tort! Śliczny kolor różyczek :)
OdpowiedzUsuńcakesbykejt.blogspot.com
Dzięki ;) Tort był dla mamy ;sama też uwielbiam ten kolor ;)
OdpowiedzUsuń