''TORT JAGODOWY Z PŁATKAMI RÓŻ ''

Tort zainspirowany pomysłem Asi ;zmieniony po mojemu ;) Sprawdził się jako torcik urodzinowy dla mamy .Efekt płatków róż wyglądał bardzo realistycznie;wbrew pozorom łatwy do zrobienia;polecam na każdą okazję;

Płatki róż i różyczki z masy cukrowej warto zrobić jeden dzień wcześniej.

Składniki na spód tortowy :

  • 6 jaj
  • 1 łyżka octu
  • cukier waniliowy
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka oddzielić od białek,skropić octem i utrzeć z 1/2 szklanki cukru pudru  i cukrem waniliowym
na puszystą masę.Dodać obie mąki i proszek do pieczenia;wymieszać .Białka ubić na sztywno ,dodać 1 szklankę cukru pudru ;ubić.Połączyć z masą żółtkową ,delikatnie mieszając do połączenia składników.piec ok 30 min.w 180 st.C

Składniki na masę jagodową:
  • 660 ml śmietany 30 %  kremówki
  • 25 dag serka mascarpone
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • mały słoiczek dżemu lub konfitury jagodowej ( ja użyłam mrożone jagody przesmażone z cukrem)


Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody.Śmietanę ubić pod koniec dodając  cukier puder,serek mascarpone ,dżem i na końcu rozpuszczoną ( przestudzoną) żelatynę.

Upieczony,przestudzony biszkopt przekroić na 3 krążki.Przełożyć masą(część masy zostawić na boki tortu )



SKŁADNIKI NA MASĘ CUKROWĄ;



  • 80 dag cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 100 g glukozy w proszku
  • 70 ml gorącej wody
  • do uzyskania fioletowego koloru kilka łyżeczek soku z jagód 
W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę,następnie dodajemy glukozę i dokładnie mieszamy.Na stolnicy przesiewamy cukier puder,dzielimy na 2 części.Do jednej dolewamy po troszku żelatynę i zagniatamy masę,dosypując pozostały cukier ,zagniatamy, aż masa będzie elastyczna i nie będzie się kleić.( gdy jest zbyt klejąca można dodać więcej cukru.)

 Białą masę podzielić na kawałki zabarwiać na fioletowo ,dodając ok 1 łyżeczkę soku z jagód  i więcej do uzyskania różnych odcieni.Dosypujemy wtedy nieco cukru pudru i zagniatamy do uzyskania jednolitego koloru.
Masę wałkujemy jak ciasto na pierogi.Kieliszkiem wykrawamy kółeczka i formujemy kształt płatka róży.Układamy na posypanej mąką ziemniaczaną lub cukrem pudrem desce do wyschnięcia.Z wyciętych 4-5  kółeczek zwijamy różyczkę.
Wierzch tortu smarujemy dowolnym kremem na bazie masła.Układamy różyczki i płatki dookoła tortu i po bokach .Schładzamy w lodówce .Przed samym podaniem posypujemy jadalnymi perełkami.





Zapraszam na inne torty z masy cukrowej :

tort z kokardą
tort komunijny z różami i kielichem
tort z literkami z masy cukrowej

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty