piątek, 3 lutego 2017

''CIASTO KUBANKA ''

Ciasto co raz częściej pojawia się na blogach wiec i ja musiałam je wypróbować.Zachęciło pięknym wyglądem i ciekawym połączeniem smaków.Ciasto nie jest skomplikowane,warto spróbować .Najlepiej smakuje na drugi dzień.Polecam ;

Składniki na ciasto kakaowe:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
Białka ubić na sztywno,dodać cukier,ubić .Następnie dodać żółtka ubić na kremową masę.Mąkę przesiać z kakao i proszkiem.Cienkim strumieniem wlać olej ,wymieszać mikserem.Dodać do masy ,wymieszać delikatnie drewnianą łyżką do połączenia się składników.Wylać ciasto na blaszkę do pieczenia .Piec ok 25-30 min w 180 st C

Składniki na masę z nutelą:
  • 200 g masła lub margaryny
  • 0,5 l mleka
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  •  2-3  łyżki nutelli
Z mleka odlać 0,5 szklanki i wymieszać w nim żółtka i obie mąki .Pozostałe mleko zagotować z cukrem.Dodać wymieszane mąki i ugotować budyń.Wystudzić.
Masło utrzeć ,dodawać po 1 łyżce wystudzony budyń.Na koniec dodać nutellę.

Składniki na masę śmietanową:
  • 0,5 l śmietany kremówki 30%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 3-4 łyżeczki żelatyny
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno ,dodać cukier i rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody i przestudzoną żelatynę.

Do nasączenia:
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 0,5 szklanki wody
Zaparzyć kawę ,posłodzić ,przestudzić.

Dodatkowo:
  • 1 op. herbatników kakaowych 
  • 1 op herbatników jasnych
  • 1 mały słoik powideł śliwkowych
  • starta czekolada biała i gorzka ( po 1 pasku )
Biszkopt nasączyć wystudzoną kawą.Następnie wyłożyć masę z nutellą i warstwę jasnych herbatników.Następnie posmarować powidła śliwkowe i przykryć warstwą ciemnych herbatników.Kolejna warstwa to ubita śmietana .Wierzch posypać startą czekoladą.Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz