wtorek, 18 kwietnia 2017

''PASZTET Z KRÓLIKA Z WIŚNIAMI''

Pomysł na pasztet z dodatkiem wiśni okazał się strzałem w dziesiątkę.Polecam;

Składniki:

  • mięso z 1 królika 
  • 3 wątróbki drobiowe lub królicze
  • 15 dag słoniny 
  • 1-2 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • bułka namoczona w mleku
  • gałka muszkatołowa w proszku
  • pieprz ziarnisty kolorowy
  • ziele angielskie 3-4 szt
  • liść laurowy 2 szt
  • owoce jałowca suszone 3-4 szt
  • przyprawa uniwersalna lub sól
  • 2 jajka
  • wiśnie drylowane z syropu lub kompotu ze słoika
  • bułka tarta do wysmarowania formy
Mięso ugotować do miękkości z przyprawą uniwersalną,zielem angielskim,liściem laurowym,marchewką,pietruszką ,cebulą  i selerem.Wątróbkę dorzucić pod koniec gotowania na 2 minuty.Mięso wyjąć przestudzić,obrać od kości  i razem z warzywami  ,wątróbką,namoczoną bułką ,kilkoma ziarnami pieprzu kolorowego i owocami jałowca i surową  słoniną zmielić 2 razy.Gotową masę doprawić do smaku solą ,pieprzem,gałką muszkatołową ,dodać żółtka ,dokładnie wymieszać .Białka ubić na sztywno,dodać do masy ,wymieszać delikatnie do uzyskania jednolitej konsystencji.Blaszkę keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą .Masę wylać na blaszkę posypać wiśniami ,powciskać je do środka,tak by były przykryte masą i piec ok 1 godz,20 min,( do momentu kiedy pasztet zacznie odchodzić od blaszki) w 180 st C .





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz