niedziela, 4 maja 2014

kebabiki na patyku owijane boczkiem

Na grilla jak i danie z piekarnika ; polecam pyszne kababy w boczku ...proste i szybkie do zrobienia.Wyjątkowo prezentują się na stole ,najlepsze z sosem tzatzyki lub czosnkowym.

Składniki :

  • ok 70 dag mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • przyprawa do kebaba
  • pieprz
  • długie plasterki boczku wędzonego (ilość sztuk zależy od ilości zrobionych kebabów)
Cebulę siekamy w drobną kostkę,czosnek rozgniatamy,dodajemy do mięsa,doprawiamy przyprawami,dokładnie mieszamy.Formujemy wałeczki nabijamy na patyki do szaszłyków,formując jeszcze raz na patyku ,owijamy wokół mięsa plasterek boczku,dociskając .Gotowe kebaby układamy w naczyniu i pieczemy w piekarniku ,lub układamy na grilla .Podajemy z dipami lub sosami na ostro.


2 komentarze:

  1. Fajny pomysł z tym boczkiem, zawsze robiłam tradycyjne na patyku, a teraz będą z boczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie również zachwycił ten boczek. Koniecznie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń