''BURACZKI Z CUKINIĄ NA ZIMĘ ''wg S.Anastazji
Bardzo fajny przepis na aromatyczne,słodziutkie buraczki do obiadu.W zimie na pewno będą miłym wspomnieniem lata na talerzu..Polecam sprawdzony przepis z książki Siostry Anastazji ''Przetwory Siostry Anastazji''
Składniki:
Składniki:
- 3 kg buraczków czerwonych
- 3 kg młodej cukinii
- 1 kg cebuli
- 1/2 kg papryki
- sól
Składniki na zalewę:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka oleju
- 3 płaskie łyżeczki soli
- 3 łyżki cukru
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- kilka listków laurowych
Buraczki oczyścić i ugotować ze skórką.Następnie obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Podobnie zetrzeć cukinię( nie obierać)Posolić i odstawić.Cebulę pokroić w kostkę ,posolić i odstawić.Paprykę pokroić na drobno.
Odcisnąć cukinię i cebulę .Wymieszać z buraczkami i papryką.
Przygotować zalewę z wymienionych składników.Dodać wymieszane warzywa i gotować przez ok 20 min.Doprawić do smaku i przełożyć do słoików,szczelnie zakręcić i pasteryzować przez ok 10-15 min.
świetny przepis, takiego jeszcze nie znałam. Musze spróbować, bo u mnie tradycyjne buraczki "schodzą" najszybciej; może rodzince i ta wersja zasmakuje
OdpowiedzUsuńdziękuję;przepisy Anastazji zawsze są super ;) dlatego polecam ;)
OdpowiedzUsuńPrzepisy sa super i polecam,zawsze udane i smaczne ☺
OdpowiedzUsuńPolecam
OdpowiedzUsuń