sobota, 24 maja 2014

PRZEKŁADANIEC BRZOSKWINIOWY

Kolejne ciasto z książki ''183 Nowe Przepisy Siostry Anastazji'' .Robię nie pierwszy raz,gdyż pasuje na każdą okazję,szczególnie na takie gorące dni .Delikatne w smaku  i orzeźwiające... polecam!


Składniki na biszkopt:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno ,dodać cukier,ciągle ubijając dodać żółtka.Na koniec mąkę przesianą z proszkiem ,delikatnie wymieszać.Piec ok 30-40 min w 180C

Masa :

  • 6 łyżek żelatyny
  • 4 łyżki cukru
  • 1 L jogurtu naturalnego
  • 1 puszka brzoskwiń
  • herbatniki 
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości przegotowanej wody.Brzoskwinie zmiksować wraz z sokiem na jednolitą masę,dodać połowę rozpuszczonej żelatyny,wymieszać i tężejącą masę wylać na biszkopt,wstawić do lodówki.Jogurt połączyć z cukrem,roztrzepać,dodać drugą połowę rozpuszczonej żelatyny i wylać na masę brzoskwiniową.Herbatniki ułożyć na tężejącej masie jogurtowej.Herbatniki można nasączyć spirytusem.Zamiast herbatników na masę jogurtową można wylać tężejącą galaretkę.Wierzch ozdobić polewą czekoladową.


3 komentarze:

  1. Mniam, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie https://karolnakuchmaci.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam ! świetne ciacho ! Pozdrawiam;)chętnie odwiedzę ;)

    OdpowiedzUsuń