sadlaki

Niezwykle kruche i rozpływające się w ustach ciasteczka na każdą okazję;)
Składniki:
  • 60 dag mąki
  • 40 dag smalcu
  • 1 szklanka śmietany
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • marmolada lub powidła śliwkowe
Smalec posiekać nożem ,dodać przesiana mąkę,śmietanę,sól i zagnieść ciasto.Rozwałkować na kwadraty grubości ok 1 cm ,na środku  nakładać marmoladę.Ciastka sklejać po przekątnej.Upiec na zloty kolor ,gorące posypać cukrem.


Komentarze

  1. Bardzo ciekawa propozycja na ciasteczka ze smalcu. Co prawda dodaję smalec zwykle do ciasta na szarlotkę (nie wysusza się, bardziej wilgotne pozostaje), ale przy ciastkach tego jeszcze nie próbowałam. Nietypowy zabieg, skorzystam z pomysłu.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty