WYBORNE NALEŚNIKI POD BESZAMELEM
Pyszne naleśniki nadziewane kurczakiem i szpinakiem,zapiekane pod beszamelowym sosem.Przepis znalazłam w znanej gazetce z przepisami i zmodyfikowałam nieco po swojemu.Robiłam już kilka razy ,bo bardzo mi posmakowały i przekonałam resztę rodziny do zjedzenia szpinaku,ukrywając go w środku naleśnika ;a dobrze doprawiony jest naprawdę wyjątkowy.I takie też jest to danie.Polecam zarówno na obiad jak i na kolację!
Składniki dla ok 4-5 osób:
Ciasto naleśnikowe:
W rondelku z grubym dnem podgrzać masło i mąkę na zloty kolor.Wlać mleko energicznie mieszając ,do momentu zgęstnienia.Doprawić solą i gałką.Naleśniki smarować sosem po ok 2-3 łyżki,szpinakiem,ułożyć na środek mięso i zwinąć w rulon.Gotowe naleśniki ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym,polać pozostałym sosem.Zapiekać ok 15 min w 180C (można posypać żółtym serem)
Składniki dla ok 4-5 osób:
Ciasto naleśnikowe:
- 2 jajka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 szklanka mleka
- ok 1,5 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- 1 filet z kurczaka
- przyprawa kucharek
- 4 -5 ząbków czosnku
- szpinak mrożony 400 g
- 1 łyżka śmietany 18%
- 10 dag białego sera twarogowego
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
- 3 szklanki mleka
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- gałka muszkatołowa
- sól
W rondelku z grubym dnem podgrzać masło i mąkę na zloty kolor.Wlać mleko energicznie mieszając ,do momentu zgęstnienia.Doprawić solą i gałką.Naleśniki smarować sosem po ok 2-3 łyżki,szpinakiem,ułożyć na środek mięso i zwinąć w rulon.Gotowe naleśniki ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym,polać pozostałym sosem.Zapiekać ok 15 min w 180C (można posypać żółtym serem)
Mniam, mniam, mniam ale pychotki :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie połączenie smaków-musiały być pyszne!
OdpowiedzUsuńWygladaja przepysznie. :)
OdpowiedzUsuńoj muszą być smaczne takie naleśniczki :-)
OdpowiedzUsuńwww.kuchniaipodroze.blogspot.com
Pyszne,zrobię takie,bo ostatnio coraz częściej sięgam po szpinak:)wkrótce będzie post z lasagne ze szpinakiem:)
OdpowiedzUsuńNa pewno skorzystam z Twojego przepisu. Zawsze robiłam naleśniki na słodko, chętnie spróbuję czegoś innego.
OdpowiedzUsuńSmaki wspaniałe. Naleśniki ze szpinakiem nigdy mi się nie znudzą :-)
OdpowiedzUsuńMmmmm... Rzeczywiście wyborne! Szpinak i kurczak - moje ulubione składniki :)
OdpowiedzUsuńDokładnie dobrze przyprawiony szpinak nie jest zły! :)
OdpowiedzUsuń