czwartek, 15 maja 2014

WYBORNE NALEŚNIKI POD BESZAMELEM

Pyszne naleśniki nadziewane kurczakiem i szpinakiem,zapiekane pod beszamelowym sosem.Przepis znalazłam w znanej gazetce z przepisami i zmodyfikowałam nieco po swojemu.Robiłam już kilka razy ,bo bardzo mi posmakowały i przekonałam resztę rodziny do zjedzenia szpinaku,ukrywając go w środku naleśnika ;a dobrze doprawiony jest naprawdę wyjątkowy.I takie też jest to danie.Polecam zarówno na obiad jak i na kolację!

Składniki dla ok 4-5 osób:
Ciasto naleśnikowe:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 szklanka mleka
  • ok 1,5 szklanki  mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
Farsz :

  • 1 filet z kurczaka
  • przyprawa kucharek
  • 4 -5 ząbków czosnku
  • szpinak mrożony 400 g
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 10 dag białego sera twarogowego
  • sól 
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
Sos beszamelowy:

  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • gałka muszkatołowa
  • sól
Z podanych składników  zrobić ciasto naleśnikowe ,na koniec dodając ubite białka.Usmażyć ok 8 naleśników.Fileta pokroić w paski,oprószyć przyprawami i natrzeć 2 ząbkami rozgniecionego czosnku.Usmażyć na rumiano.Na maśle podsmażyć pozostały rozgnieciony czosnek,dodać szpinak,sól.Smażyć ok 15 min.Następnie dodać śmietanę i ser biały ,dusić kilka minut.Na koniec doprawić do smaku pieprzem .
W rondelku z grubym dnem podgrzać masło i mąkę na zloty kolor.Wlać mleko energicznie mieszając ,do momentu zgęstnienia.Doprawić solą i gałką.Naleśniki smarować sosem po ok 2-3 łyżki,szpinakiem,ułożyć na środek mięso i zwinąć w rulon.Gotowe naleśniki ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym,polać pozostałym sosem.Zapiekać ok 15 min w 180C  (można posypać żółtym serem)





9 komentarzy:

  1. Mniam, mniam, mniam ale pychotki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie połączenie smaków-musiały być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. oj muszą być smaczne takie naleśniczki :-)
    www.kuchniaipodroze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne,zrobię takie,bo ostatnio coraz częściej sięgam po szpinak:)wkrótce będzie post z lasagne ze szpinakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno skorzystam z Twojego przepisu. Zawsze robiłam naleśniki na słodko, chętnie spróbuję czegoś innego.

    OdpowiedzUsuń
  6. Smaki wspaniałe. Naleśniki ze szpinakiem nigdy mi się nie znudzą :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmmm... Rzeczywiście wyborne! Szpinak i kurczak - moje ulubione składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dokładnie dobrze przyprawiony szpinak nie jest zły! :)

    OdpowiedzUsuń