poniedziałek, 28 lipca 2014

OGÓRECZKI W CHILI

Bardzo pikantne ogóreczki ,dla tych którzy lubią wyrafinowane smaki .Można je przyrządzić w formie pikli lub w plasterkach.Idealne na zakąskę oraz jako dodatek do grilla.
Warto mieć w swojej spiżarni taki słoiczek.Pycha-polecam.

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków
  • 4 łyżki soli
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka przyprawy chili w proszku
  • 1,5 szklanki octu
  • 8 łyżek oleju
  • 1 szklanka cukru
Ogórki ze skórką kroimy w plastry ,słupki lub kawałki wg uznania.Zasypujemy solą.Odstawiamy na ok 3 godz.Odlewamy powstały sok i dodajemy rozgnieciony czosnek oraz chili.Zagotowujemy ocet z cukrem i olejem.Gorącą zalewą zalewamy ogórki ,mieszamy i odstawiamy na 12 godz.Przekładamy do słoiczków.Nie pasteryzujemy.



1 komentarz:

  1. ja mam taki sam przepis! tylko mam 1/2 kg cukru. Ogorki sa rewelacyjne!!!!!

    OdpowiedzUsuń