czwartek, 29 stycznia 2015

CIASTO JAKUBA

Ciasto wymaga troszkę więcej zaangażowania ,ale myślę ,że warto wypróbować przepis.


Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka śmietany
Składniki na bezę z wiśniami:
  • 6 białek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek kisielu wiśniowego
  • wiśnie drylowane  w syropie 2 słoiczki
Składniki na krem:
  • 0,5 l mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 żółtka 
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru
Składniki na ciasto zagnieść.(gdy jest za rzadkie dosypać mąki) Uformować kulę ,wstawić na ok 1 godz do lodówki.Następnie ciasto podzielić na 6 równych części.Jedną część cienko rozwałkować i wyłożyć ciastem wysmarowaną blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm .
2 białka ubić na sztywno,dodać 2 łyżki cukru,następnie 2 łyżki kisielu.dobrze zmiksować.Pianę wyłożyć na rozwałkowane ciasto na blaszce.Wiśnie odsączyć ,1/3 wiśni nakładać kupkami na pianę.Drugi kawałek ciasta rozwałkować i przykryć nim wiśnie.Całość piec ok 20 minut w 180 stopniach ( do zrumienienia ciasta) Upieczone ciasto delikatnie wyjąć z blaszki .W ten sam sposób upiec jeszcze 2 placki.
1 szklankę mleka zagotować z cukrem.W drugiej zmiksować żółtka i 2 budynie.Wlać do gotującego się mleka.Ugotować budyń energicznie mieszając,by nie powstały grudki.wystudzić.Masło utrzeć dodając po 1 łyżce zimny budyń.Krem podzielić na 2 części ,przełożyć nim placki.Wierzch posypać cukrem pudrem.





2 komentarze:

  1. Wygląda bombowo! Słyszałam o tym cieście, ale jakoś nigdy nie miałam okazji spróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo efektownie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń