''OGÓRKI KONSERWOWE ŁAGODNE''wg przepisu Siostry Anastazji

Ogórki konserwowe to doskonały dodatek do drugiego dania ,kanapek ,sałatek czy śledzi.Są nie zastąpione ;więc warto je mieć w domowej spiżarce ;polecam nowy przepis z książki :''Przetwory Siostry Anastazji''

Składniki:

  • ogórki małe
  • marchewka
  • koper
  • czosnek 
  • cebula
  • ziarna gorczycy
  • liść laurowy
  • ziarna ziela angielskiego
Składniki na zalewę:
  • 1/2 szklanki octu
  • 4 szklanki wody
  • 5-6 łyżek cukru
  • 2 płaskie łyżki soli

Ogórki oczyścić i ułożyć w słoikach.Do każdego słoika dodać łodygę kopru,1 listek laurowy ,2-3 ziarna ziela angielskiego ,kilka ziaren gorczycy,2 ząbki czosnku,ćwiartkę cebuli,kilka plasterków marchewki.

Przygotować zalewę z podanych składników,zagotować i przestudzić.Zimną zalewą zalać ogórki w słoikach.Zakręcić szczelnie i gotować słoiki do momentu zmiany barwy ogórków.


Komentarze

Popularne posty