poniedziałek, 12 stycznia 2015

''JOJO BABCI BASI ''WG ANASTAZJI

Kolejny przepis niezawodnej Siostry Anastazji.To ciasto wymaga troszeczkę pracy ,a przygotowuje się je dwa dni przed zjedzeniem ...natomiast efekt mówi sam za siebie; pyszne baaardzo miodowe ciasto z delikatną masą i ulubionymi powidłami.Przepis pochodzi z ''Kalendarza 2014  z nowymi przepisami Siostry Anastazji''.

Składniki na ciasto:

  • 75 dag maki pszennej
  • 10 dag masła
  • 15 dag miodu ( 1/3 szklanki)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 żółtko 
  • 2 jaja
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki mleka
Z podanych składników zagnieść ciasto jak na pierogi.Utoczyć wałek i podzielić na 6 równych części.Każdą część cienko rozwałkować ( jak na makaron) i piec osobno przez ok 5-7 min. w nagrzanym piekarniku do temp 170 st.C ,aż do zrumienienia.Upieczone placki ostrożnie zdejmować z blachy ,by nie popękały.

Masa grysikowa:
  • 3/4 l mleka 
  • 4 łyżki grysiku 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 50 dag masła
  • 1/2 kieliszka spirytusu
  • olejek arakowy

 Ugotować grysik na mleku i przestudzić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem.Do masła dodawać stopniowo po 1 łyżce ugotowany grysik i nadal ucierać.pod koniec ucierania dodać kilka kropel olejku arakowego i spirytus.

Dodatkowo:
1 słoik powideł śliwkowych

Przełożenie ciasta:

Placek-powidła-1/5 masy grysikowej-placek-powidła-1/5 masy grysikowej-placek-powidła-1/5 masy grysikowej-placek-powidła-1/5 masy grysikowej-placek-powidła-15 masy grysikowej-placek
Placek przykryć  deską i obciążyć tak ,by masa rozprowadziła się równomiernie.Po dwóch dniach obrócić spodem do góry i wierzch posypać cukrem pudrem.




7 komentarzy:

  1. A ja jeszcze nie jadłam ciasta z grysikiem.
    Wygląda kusząco ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sporo przy nim pracy, ale wygląda naprawdę smakowicie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto wygląda wyśmienicie:)
    pychotka:)
    www.martafwkuchni.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale ładnie wyglądają te warstwy:) Zapisuję do wypróbowania;))

    OdpowiedzUsuń