ZUPA Z KASZĄ JAGLANĄ
Wyjątkowa kasza jaglana co raz częściej wpisuje się w nasz jadłospis;) Polubiłam ją szczególnie ze względu na jej mega zdrowe właściwości ...Dzieci jedzą ją czasem na śniadanie :http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/kasza-jaglana-na-sniadanie.html , a w zupie wylądowała niespodziewanie i nawet nikt nie rozpoznał ,że to jaglanka! Super ,bo nie było grymaszenia;) a dobrze doprawiona zupa to podstawa .
Składniki dla 4 -5 osób:
Składniki dla 4 -5 osób:
- 20 dag łopatki wieprzowej
- 3 grubsze plastry boczku
- 1/2 laski kiełbasy wiejskiej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 łyżki kaszy jaglanej
- 1 marchewka
- liść selera
- 3 małe ziemniaki
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki musztardy
- słodka papryka w proszku
- przyprawa do mięs
- pieprz ziołowy
- sól
- natka pietruszki
- koperek
Mięso kroimy w krótkie paski ,doprawiamy rozgniecionym czosnkiem oraz przyprawami.Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.W ok 3 l garnku gotujemy wywar warzywny,dodając marchewkę pokrojoną w plastry, gałązkę selera oraz ok 1/2 łyżki przyprawy kucharek.Dodajemy podsmażone mięso i gotujemy do miękkości.Boczek , kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę ,podsmażamy.Dodajemy do zupy .Następnie ziemniaki pokrojone w kostkę oraz opłukaną kaszę jaglaną.Gotujemy ok 15 min.Śmietanę i musztardę mieszamy razem .Pod koniec gotowania zaprawiamy nimi zupę ,według upodobań doprawiamy do smaku.Posypujemy natką i koperkiem.
Wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuń