środa, 7 stycznia 2015

ZUPA Z KASZĄ JAGLANĄ

Wyjątkowa kasza jaglana co raz częściej wpisuje się w nasz jadłospis;) Polubiłam ją szczególnie ze względu na jej mega zdrowe właściwości ...Dzieci jedzą ją czasem  na śniadanie :http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/kasza-jaglana-na-sniadanie.html   , a w zupie wylądowała niespodziewanie i nawet nikt nie rozpoznał ,że to jaglanka! Super ,bo nie było grymaszenia;) a dobrze doprawiona zupa to podstawa .

Składniki dla 4 -5 osób:

  • 20 dag łopatki wieprzowej
  • 3 grubsze plastry boczku
  • 1/2 laski kiełbasy wiejskiej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki kaszy jaglanej
  • 1 marchewka
  • liść selera
  • 3 małe ziemniaki
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki musztardy
  • słodka papryka w proszku 
  • przyprawa do mięs
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • natka pietruszki
  • koperek

Mięso kroimy w krótkie paski ,doprawiamy rozgniecionym czosnkiem oraz przyprawami.Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.W ok 3 l garnku gotujemy wywar warzywny,dodając marchewkę pokrojoną w plastry, gałązkę selera oraz ok 1/2 łyżki przyprawy kucharek.Dodajemy podsmażone mięso i gotujemy do miękkości.Boczek , kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę ,podsmażamy.Dodajemy do zupy .Następnie  ziemniaki pokrojone w kostkę oraz opłukaną kaszę jaglaną.Gotujemy ok 15 min.Śmietanę i musztardę mieszamy razem .Pod koniec gotowania zaprawiamy nimi zupę ,według upodobań doprawiamy do smaku.Posypujemy natką i koperkiem.




1 komentarz: