niedziela, 9 sierpnia 2015

RATAFIA WIEŚNIACZA

Kolejny przepis na nalewkę wieloowocową .Tym razem z dodatkiem rumu,który z pewnością doda jej charakteru;) Przepis wykorzystuję po raz pierwszy ;pochodzi z książki '' Wielka Księga Nalewek''

Składniki:

  • kolejno wszystkie dojrzewające owoce
  • cukier 
  • rum
  • wódka
Do sporego gąsiorka wkładać kolejno wszystkie sezonowe  owoce.Każdego rodzaju owocu brać po 1/2 kg.Zalewać dobrą,czystą 45% wódką.Za każdym razem dokładając owoce wsypać łyżkę cukru.Wódki zawsze powinno być drugie tyle co owoców.Zamknięty gąsiorek trzymać w temperaturze pokojowej.Drobne owoce:wiśnie,agrest,poziomki,porzeczki,maliny ..kładzie się w całości.Morele,renklody,węgierki przekrawa się na połowę.Skórki zostawić ,pestki odrzucić.Jabłka i gruszki kroi się na ćwiartki razem ze skórką.Środki z pestkami odrzucić.Melon obrany z łupin kroi się na kawałki.Jeśli wódka wsiąka owoce,trzeba nie czekając na dołożenie nowej porcji owoców  dolać alkohol.Tak trzymać gąsiorek do jesieni.Wtedy dolać do nalewki butelkę rumu.Po paru dniach nalewkę zlać filtrując przez bibułę filtracyjną.Pozostałe owoce można jeszcze raz zalać wódką pół na pół z rumem i odstawić na kilka tygodni.Po tym czasie połączyć  z poprzednią nalewką,również filtrując przez bibułkę.Rozlać do butelek.Dobrze zakorkować.Niech postoi do Świąt Bożego Narodzenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz