środa, 5 sierpnia 2015

TUTTI FRUTTI - NALEWKA WIELOOWOCOWA

Bardzo wykwintna i ciekawa w smaku nalewka domowej roboty.Połączenie owoców sezonowych i cytrusów sprawia ,że ta nalewka jest wyjątkowa.Dodatkowo owoce pozostają cały czas w nalewce i są świetną niespodzianką na dnie kieliszka;)Z pewnością sprawdzi się jako prezent lub oryginalny poczęstunek na świątecznym stole ;)Potrzeba tylko trochę zaangażowania i cierpliwości.Moja jest w trakcie robienia ,w miarę postępu dodam nowe zdjęcia.
 Przepis pochodzi z książki ''Wielka Księga Nalewek''

Składniki:

  • sezonowe owoce;truskawki,poziomki,maliny,jagody ,wiśnie,jeżyny,jabłka gruszki,śliwki i inne
  • 35 dag mieszanki owoców;głogu,dzikiej róży,rodzynek,fig
  • 30 dag owoców południowych :pomarańczy i cytryn
  • czysta wódka 45%
  • cukier
  • spirytus


  • Do większego gąsiorka w miarę dojrzewania owoców ( od czerwca do października) dosypywać świeże dowolnie wybrane owoce: poziomki,truskawki,porzeczki,jeżyny,czarne jagody,maliny,wiśnie,śliwki węgierki,jabłka ,gruszki...Owoce można dobierać dowolnie,pamiętając jednak ,by nie było ich na koniec więcej niż 2,5 kg.
  • Śliwki i wiśnie pozbawić pestek.Jabłek i gruszek nie obierać ,tylko pokroić i usunąć pestki.Dodać 35 dag dowolnie zestawionych owoców:głogu,dzikiej róży,rodzynek,pokrojonych fig,oraz 30 dag owoców południowych:pomarańczy i cytryn (obranych ze skórek i pokrojonych w paski)
  • Po wsypaniu każdej porcji owoców wlać 1/4 l 45% wódki zmieszanej z 1/4 szklanki spirytusu.Co kilka dni energicznie wstrząsnąć gąsiorkiem.
  • W trzy tygodnie po włożeniu ostatniej porcji owoców nalewkę zlać.Pozostałe po nalewce owoce zalać syropem cukrowym przygotowanym z 1 i 1/4 kg cukru rozpuszczonego w 1/2  gorącej wody,zagotowanym i wyszumowanym.Dodać do nalewki.Dobrze wymieszać.Rozlać do butelek filtrując przez bibułkę filtracyjną.Dobrze zakorkować.Odstawić na 3 miesiące.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz