WIŚNIOWY STAROPOLSKI LIKIER

Nowy przepis na wiśniówkę znaleziony w książce ''Wielka Księga Nalewek'' .Zawsze w sezonie owocowym inwestuję w domowe nalewki,które w zimowe wieczory nie mają sobie równych.Warto wypróbować tą wersję wiśniówki na spirytusie:


  • Włożyć do gąsiorka pełno dojrzałych,czarnych kwaśnych  wiśni z pestkami.Wlać spirytus tak,aby przykrył owoce.Dobrze zamknąć.Postawić w cieniu najwyżej na miesiąc.Po tym czasie zlać nalewkę,filtrując przez bibułę filtracyjną.Na każdy litr zlanej  nalewki wziąć syrop zrobiony z 1 kg cukru i 1/2 l wody.Przestudzonym syropem cukrowym zalać wiśnie w gąsiorku.Dobrze zamknąć.Postawić na 2 tygodnie.Po tym czasie zlać go z owoców i wymieszać z nalewką.Mieszać powoli,dolewając ostrożnie nalewkę do syropu.Gdy już wszystko będzie dobrze wymieszane rozlać do butelek.Dobrze zakorkować.Odstawić co najmniej na kwartał.Już będzie dobry ,ale im dłużej postoi tym będzie lepszy;)




Komentarze

Popularne posty