poniedziałek, 21 września 2015

''KREMÓWKI''

Ciasto kremówka kojarzy mi się oczywiście z Wadowicami.Tam są rzeczywiście pyszne.Chcąc im dorównać skleciłam swój przepis z którego korzystam od kilku lat.Ciasto bardzo kruche;bez jajek;krem -puszysty budyniowy...pychotka jednym słowem;Całość warto zrobić jeden dzień przed konsumpcją,żeby ciasto zdążyło ''nasiąknąć'' kremem.


Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka śmietany
  • szczypta soli
  • 1 margaryna
Składniki na krem:
  • 1 l mleka
  • 3 budynie waniliowe
  • cukier waniliowy
  • 5 łyżek cukru
  • 1 kostka masła
Ciasto: mąkę przesiać ,dodać margarynę i posiekać nożem.Dodać sól i śmietanę .Zagnieść ciasto.wstawić do lodówki min.na 1 godz.Następnie podzielić je na 2 części ,rozwałkować i upiec osobno .( blaszka 24/36) Piec w temp 180 st ok 20 min.(ważne by ciasto nie było zbyt spieczone,bo będzie się łamać)

Krem:
Budynie rozprowadzić w 2 szklankach mleka.Pozostałe mleko zagotować z cukrami.Dodać budynie i ugotować.Masło zmiksować ,dodawać stopniowo po 1 łyżce zimny budyń.
Przełożyć placki kremem,posypać cukrem pudrem.



4 komentarze:

  1. Uwielbiam kremówki, chyba podrzucę przepis mamie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności- a ciasto pięknie się listkuje. Jak francuskie, a ile mniej pracy:))

    OdpowiedzUsuń