poniedziałek, 28 grudnia 2015

''IMPREZOWE PIEROŻKI ZE SZPINAKIEM''

Drożdżowe pierożki pieczone są idealną przekąską na każdą imprezę.Podawane na ciepło jak i na zimno ;z sosem czosnkowym lub bez smakują wybornie.Zainspirowane przepisem z bloga
 ale-ciachoo.pl  ;pozmieniałam i przedstawiam swoją wersję;polecam gorąco:


Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 dag  drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
  • ok 400 g szpinaku mrożonego
  • 1/2 op sera feta
  • 2 łyżki sera twarogowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
Ciasto:
Do lekko podgrzanego mleka dodać cukier ,łyżkę mąki i drożdże.Wymieszać ,przykryć ściereczką,odstawić w ciepłe miejsce.Gdy wyrośnie dodać zaczyn do pozostałej mąki.Następnie dodać 1 całe jajko i jedno żółtko ( drugie białko zostaje do posmarowania wierzchu pierożków) ,olej,sól,wodę.Wyrabiamy na jednolitą masę .Ciasto powinno być  miękkie i elastyczne ( gdy jest zbyt twarde można dodać wody)Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Szpinak rozmrozić.Czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na maśle.Dodać obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora oraz koncentrat.Doprawić do smaku .Przesmażyć kilka chwil.Po czym dodać szpinak ,przesmażyć do miękkości szpinaku. Na koniec dodać ser feta i biały.Wymieszać.

Ciasto rozwałkować i wykrawać kółka szklanką lub kubkiem.Nakładać farsz ,zlepiać mocno brzegi.Każdego pieroga posmarować białkiem i posypać mieszanką prażonych ziaren.Piec w nagrzanym piekarniku ok 15-20 min w 200 st.C
Podawać na ciepło lub na zimno .Polecam z sosem czosnkowym.



1 komentarz:

  1. Interesująca i smacznie zapowiadająca się propozycja :)
    Zapraszam na http://iwonka-bloguje.blogspot.com, gdzie odbywa się sylwestrowy konkurs z nagrodami od firmy Sante :)

    OdpowiedzUsuń