wtorek, 1 lipca 2014

CYGAŃSKIE ŚCIEŻKI -TORT SŁONECZKO

Rewelacyjne ciasto,które w wersji tortu sprawdza się doskonale !Kiedy tylko mamy za dużo białek ;takie ciasto jest strzałem w  dziesiątkę.Piękne ,aż się sama zdziwiłam ,że mi się udało;) Po przekrojeniu po prostu cudo;) przepis sklecony z 2-óch znalezionych na blogach ;min u Ewy -zawsze coś ma fajnego;)) (  http://zcukrempudrem.blogspot.com/  ) dekoracja i krem to już mój pomysł.Zrobiłam piętrowy ,gdyż podwójna okazja ;) Przepis godny powielenia i polecenia:)

Składniki na ciasto:
ciasto podstawowe:
  • 9 białek
  • 1 szklanka oleju
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
ciasto 1:
-ciasto podstawowe +4 żółtka +2 łyżki mąki pszennej
ciasto 2:
-ciasto podstawowe +1 łyżka kakao
ciasto 3:
-ciasto podstawowe +1 kisiel wiśniowy (najlepszy Delecta)
ciasto 4:
-ciasto podstawowe +3 łyżki suchego maku

Dodatkowo składniki do przełożenia tortu i dekoracja:
  • 2 -3 duże jabłka
  • 2 galaretki zielone
krem proporcje na piętrowy tort:
  • 1 l mleka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • cukier waniliowy 
  • 4 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 2 szt margaryna ''palma''z murzynkiem
Do dekoracji:
  • 2 galaretki żółte
  • 25 dag żelków żółtych np w kształcie bananów lub paseczki ,które można przekroić
  • wiórki kokosowe żółte ( u mnie białe)
  • cukierki typu m&m 's na oczka i uśmiech
Ciasto podstawowe przygotowanie:Białka ubijamy na sztywno ,dodajemy cukry ,ubijamy na kremową masę.Następnie wlewamy olej i przesianą mąkę z proszkiem.Miksujemy na jednolitą masę.Następnie dzielimy na 4 części:
-do pierwszej dodajemy żółtka i mąkę-mieszamy
-do drugiej  kakao-mieszamy
-do trzeciej kisiel-mieszamy
-do czwartej mak -mieszamy
Tortownicę wykładamy natłuszczonym papierem do pieczenia .Na środek foremki wlewamy 2 łyżki ciasta pierwszego,następnie w to samo miejsce na środku , kolejno po 2 łyżki każdego rodzaju ciasta,tworząc kręgi i tak do wykończenia mieszanek.Piec ok 40 min  w 180 stopniach.
Na piętrowy tort upiec drugi krążek w małej tortownicy z polowy porcji składników.

Upieczone,wystudzone  ciasta przekroić na 2 blaty.
Galaretki zielone rozpuścić w 1,5 szkl gorącej wody.zostawić do lekkiego stężenia.
Krem:
W ok 1 szklance mleka zmiksować mąki i żółtka.Pozostałe mleko zagotować z cukrami.Do gotującego się wlać gotową mieszankę,energicznie mieszając.Gotowy budyń wystudzić .Margaryny zmiksować dodając po 1 łyżce budyniu na pulchną masę.Wstawić do lodówki.
W 1,5 szklanki gorącej wody rozpuścić galaretki żółte ,pozostawić do lekkiego stężenia np w lodówce,gdy będą już wystudzone.
Przełożenie tortu:
Blaty dolne ;duży i mały posmarować cienką warstwą kremu.Na nie zetrzeć jabłka na grubych oczkach,zalać tężejącą galaretką zieloną,wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.Na galaretkę zieloną na obydwu blatach wyłożyć ok 2/3 kremu,przykryć blaty górnymi częściami .Duży wierzch tortu posmarować cienką warstwą kremu ,na środku postawić mały tort .Całość posmarować pozostałym kremem z każdej strony.na obrzeżach  obydwu krążków poukładać żółte żelki ,tworząc promyki.Z cukierków ułożyć oczy i uśmiech naszego słoneczka.( nasze cukierki rozpłynęły się nieco ,podczas zalewania galaretką;wszystko zależy od jakości czekolady z jakiej są zrobione))Boki krążków obsypać wiórkami .Zalać tężejącą galaretką żółtą górę i piętro dolne tortu.Schłodzić.









1 komentarz:

  1. zakręcony :) ciekawy i pomysłowy, a do tego na pewno pyszny

    OdpowiedzUsuń