CYGAŃSKIE ŚCIEŻKI -TORT SŁONECZKO
Rewelacyjne ciasto,które w wersji tortu sprawdza się doskonale !Kiedy tylko mamy za dużo białek ;takie ciasto jest strzałem w dziesiątkę.Piękne ,aż się sama zdziwiłam ,że mi się udało;) Po przekrojeniu po prostu cudo;) przepis sklecony z 2-óch znalezionych na blogach ;min u Ewy -zawsze coś ma fajnego;)) ( http://zcukrempudrem.blogspot.com/ ) dekoracja i krem to już mój pomysł.Zrobiłam piętrowy ,gdyż podwójna okazja ;) Przepis godny powielenia i polecenia:)
Składniki na ciasto:
ciasto podstawowe:
- 9 białek
- 1 szklanka oleju
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
-ciasto podstawowe +4 żółtka +2 łyżki mąki pszennej
ciasto 2:
-ciasto podstawowe +1 łyżka kakao
ciasto 3:
-ciasto podstawowe +1 kisiel wiśniowy (najlepszy Delecta)
ciasto 4:
-ciasto podstawowe +3 łyżki suchego maku
Dodatkowo składniki do przełożenia tortu i dekoracja:
- 2 -3 duże jabłka
- 2 galaretki zielone
- 1 l mleka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- cukier waniliowy
- 4 łyżki cukru
- 5 żółtek
- 2 szt margaryna ''palma''z murzynkiem
- 2 galaretki żółte
- 25 dag żelków żółtych np w kształcie bananów lub paseczki ,które można przekroić
- wiórki kokosowe żółte ( u mnie białe)
- cukierki typu m&m 's na oczka i uśmiech
-do pierwszej dodajemy żółtka i mąkę-mieszamy
-do drugiej kakao-mieszamy
-do trzeciej kisiel-mieszamy
-do czwartej mak -mieszamy
Tortownicę wykładamy natłuszczonym papierem do pieczenia .Na środek foremki wlewamy 2 łyżki ciasta pierwszego,następnie w to samo miejsce na środku , kolejno po 2 łyżki każdego rodzaju ciasta,tworząc kręgi i tak do wykończenia mieszanek.Piec ok 40 min w 180 stopniach.
Na piętrowy tort upiec drugi krążek w małej tortownicy z polowy porcji składników.
Upieczone,wystudzone ciasta przekroić na 2 blaty.
Galaretki zielone rozpuścić w 1,5 szkl gorącej wody.zostawić do lekkiego stężenia.
Krem:
W ok 1 szklance mleka zmiksować mąki i żółtka.Pozostałe mleko zagotować z cukrami.Do gotującego się wlać gotową mieszankę,energicznie mieszając.Gotowy budyń wystudzić .Margaryny zmiksować dodając po 1 łyżce budyniu na pulchną masę.Wstawić do lodówki.
W 1,5 szklanki gorącej wody rozpuścić galaretki żółte ,pozostawić do lekkiego stężenia np w lodówce,gdy będą już wystudzone.
Przełożenie tortu:
Blaty dolne ;duży i mały posmarować cienką warstwą kremu.Na nie zetrzeć jabłka na grubych oczkach,zalać tężejącą galaretką zieloną,wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.Na galaretkę zieloną na obydwu blatach wyłożyć ok 2/3 kremu,przykryć blaty górnymi częściami .Duży wierzch tortu posmarować cienką warstwą kremu ,na środku postawić mały tort .Całość posmarować pozostałym kremem z każdej strony.na obrzeżach obydwu krążków poukładać żółte żelki ,tworząc promyki.Z cukierków ułożyć oczy i uśmiech naszego słoneczka.( nasze cukierki rozpłynęły się nieco ,podczas zalewania galaretką;wszystko zależy od jakości czekolady z jakiej są zrobione))Boki krążków obsypać wiórkami .Zalać tężejącą galaretką żółtą górę i piętro dolne tortu.Schłodzić.
zakręcony :) ciekawy i pomysłowy, a do tego na pewno pyszny
OdpowiedzUsuń