środa, 7 stycznia 2015

ROLADA Z UDŹCA INDYKA WG ANASTAZJI

 Krucha i aromatyczna rolada na wykwintny obiadek ;) Przepis nie jest skomplikowany  ;na pewno uda się każdemu.Przepis pochodzi z Kalendarza z Przepisami Siostry Anastazji na rok 2014

Składniki:

  • 1 kg udźca z indyka
  • 30 dag piersi z kurczaka
  • 10 dag pieczarek
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki z pietruszki
  • 1 mała bułka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • oliwa
  • sól
  •  pieprz 
Wykonanie:
Mięso z kurczaka zemleć.Cebulę i czosnek posiekać.Pieczarki oczyścić ,pokroić i dusić z cebulą.Bułkę namoczyć.Do zmielonego mięsa dodać pieczarki,czosnek ,natkę,odciśniętą bułkę i jajko.Dokładnie wymieszać i doprawić.
Mięso z indyka (pozbawić kości)naciąć wzdłuż i rozłożyć na prostokątny płat mięsa.Przyprawić solą i pieprzem.Na wierzch rozprowadzić przygotowany farsz z kurczaka.Całość delikatnie zwinąć w roladę i obwiązać sznurkiem.Polać oliwą ,zawinąć w folię,piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok 40 min.Pod koniec pieczenia zdjąć folii piec do czasu zarumienienia.
Roladę podawać  pokrojona w plastry z zielona sałatą i gotowanymi warzywami.



5 komentarzy:

  1. wyglada bardzo ale to bardzo apetycznie , indyk to jedno z moich ulubionych mies
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobnie jak moje :) Też bardzo lubi indyka. Czasem się zastanawiam, czy nie powinnam częściej go przyrządzać...

      Usuń
  2. Pięknie wygląda. Nie robiłam nigdy udźca indyka. Raczej przygotowuję pierś lub kotlety.
    Poza tym bardzo lubię pieczarki z mięsem :) Podoba mi się ten przepis.
    A tak przy okazji to nawet nie wiedziałam, że był kalendarz z przepisami Siostry Anastazji. Uwielbiam jej przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  3. też robiłam pierwszy raz i mięsko wyszło super! mięciutkie i kruche ...polecam na świąteczny stół;) .Jest też kalendarz Anastazji na ten rok gdzie są najnowsze jej przepisy..polecam;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, wygląda fenomenalnie, wspaniałe mięsko na wykwintny obiadek:) Dziekuję za miły komentarz u mnie, zapraszam częściej, ja będę wpadać, bo przepisy tutaj są pyszne, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń