ROLADA Z UDŹCA INDYKA WG ANASTAZJI
Krucha i aromatyczna rolada na wykwintny obiadek ;) Przepis nie jest skomplikowany ;na pewno uda się każdemu.Przepis pochodzi z Kalendarza z Przepisami Siostry Anastazji na rok 2014
Składniki:
Składniki:
- 1 kg udźca z indyka
- 30 dag piersi z kurczaka
- 10 dag pieczarek
- 1 łyżka drobno posiekanej natki z pietruszki
- 1 mała bułka
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- oliwa
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Mięso z kurczaka zemleć.Cebulę i czosnek posiekać.Pieczarki oczyścić ,pokroić i dusić z cebulą.Bułkę namoczyć.Do zmielonego mięsa dodać pieczarki,czosnek ,natkę,odciśniętą bułkę i jajko.Dokładnie wymieszać i doprawić.
Mięso z indyka (pozbawić kości)naciąć wzdłuż i rozłożyć na prostokątny płat mięsa.Przyprawić solą i pieprzem.Na wierzch rozprowadzić przygotowany farsz z kurczaka.Całość delikatnie zwinąć w roladę i obwiązać sznurkiem.Polać oliwą ,zawinąć w folię,piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok 40 min.Pod koniec pieczenia zdjąć folii piec do czasu zarumienienia.
Roladę podawać pokrojona w plastry z zielona sałatą i gotowanymi warzywami.
wyglada bardzo ale to bardzo apetycznie , indyk to jedno z moich ulubionych mies
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Podobnie jak moje :) Też bardzo lubi indyka. Czasem się zastanawiam, czy nie powinnam częściej go przyrządzać...
UsuńPięknie wygląda. Nie robiłam nigdy udźca indyka. Raczej przygotowuję pierś lub kotlety.
OdpowiedzUsuńPoza tym bardzo lubię pieczarki z mięsem :) Podoba mi się ten przepis.
A tak przy okazji to nawet nie wiedziałam, że był kalendarz z przepisami Siostry Anastazji. Uwielbiam jej przepisy!
też robiłam pierwszy raz i mięsko wyszło super! mięciutkie i kruche ...polecam na świąteczny stół;) .Jest też kalendarz Anastazji na ten rok gdzie są najnowsze jej przepisy..polecam;)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda fenomenalnie, wspaniałe mięsko na wykwintny obiadek:) Dziekuję za miły komentarz u mnie, zapraszam częściej, ja będę wpadać, bo przepisy tutaj są pyszne, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń