poniedziałek, 10 sierpnia 2015

KOTLETY SIEKANE Z CUKINIĄ II

Drobiowe kotleciki z cukinią i żółtym serem tym razem.Są delikatne i soczyste.Z pewnością posmakują nawet małym niejadkom ;)


Składniki na ok 8 sztuk:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 mała cukinia lub połowa średniej
  • 1 cebula
  • 8 dag żółtego sera
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 2 łyżki natki pietruszki 
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku
Wszystkie składniki siekamy w kostkę ,ser i ścieramy na tarce o grubych oczkach.Mieszamy razem dodając rozgnieciony czosnek,jajko i przyprawy.Wyrabiamy na jednolitą masę.( gdy jest za rzadka można dodać bułki tartej) Formujemy okrągłe,spłaszczone  kotleciki,obtaczamy w bułce i smażymy z obu stron po kilka minut.Podajemy z ryżem ,frytkami lub ziemniakami  ,surówkami  .Idealnym dodatkiem będzie również sos tzatzyki.

Polecam też moją pierwszą wersję kotlecików siekanych z cukinią i pieczarkami :















3 komentarze:

  1. mniam, muszę wypróbować na niedzielny obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Od dłuższego czasu chodzą za mną takie placuszki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. polecam ,są szybkie w przygotowaniu;)

    OdpowiedzUsuń