środa, 24 września 2014

''KOTLETY SIEKANE Z CUKINIĄ I PIECZARKAMI''

Uwielbiane przez dzieci kotleciki drobiowe do których sprytnie możemy przemycić przeróżne zdrowe dodatki jak np cukinia czy zielona pietruszka.Pasują do wszelkich dodatków takich jak ziemniaki,ryż,kasze.Doskonale smakują też z sosem czosnkowym lub tzatzyki.Ja polecam z pulpecikami z kaszy jaglanej:


Składniki dla ok 4 osób:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1/2 małej cukinii
  • 4-5 pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • natka pietruszki ok 2 łyżki ( opcjonalnie )
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia
Cukinię kroimy w małą kostkę,pieczarki myjemy ,kroimy w kostkę podsmażamy na maśle doprawiając do smaku .Cebulę i fileta z kurczaka również siekamy w drobną kostkę.Wszystko razem mieszamy doprawiając do smaku przyprawami.Dodajemy jajko ,bułkę oraz posiekaną natkę,mieszamy na jednolitą masę.Formujemy okrągłe ,spłaszczone kotleciki i smażymy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor ;delikatnie przekładając je na drugą stronę.
Moja propozycja podania :z pulpecikami z kaszy jaglanej w pomidorowo-fasolkowym sosie:
http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/09/jak-gotowac-kasze-jaglana-pulpeciki-z.html






3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    Pozdrawiam
    __________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie kotlety muszą smakować wyśmienicie ,bardzo ciekawy przepis
    Wyglądają wspaniale
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję.pyszne są -polecam ! dla odmiany warto wypróbować;)

    OdpowiedzUsuń