''ŁĄCKI PRZEKŁADANIEC'' wg ANASTAZJI

Ciasto pochodzi z książki '' Wielka /księga Ciast'' Siostry Anastazji .Przepis sprawdzony ;jak najbardziej udany.Ciasto zachwyca swoją delikatnością i zarazem  mocnym akcentem śliwek .Z pewnością szybko zyska uznanie na każdej imprezie okolicznościowej.

Składniki na biszkopt ciemny:

  • 6 jaj
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
Białka ubić na sztywno ,dodać cukier i żółtka.Ubić .Dodać mąkę przesianą z proszkiem,na końcu kakao i lekko wymieszać.Piec ok 30-40 min w 180 st.C

Składniki na ciasto orzechowe:
  • 25 dag grubo krojonych orzechów
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
  • 1/2 l mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 5 żółtek (pozostałych z ciasta)2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 kostki masła 
Dodatkowo:
  • 50 dag suszonych śliwek namoczonych przez noc w alkoholu
  • czekolada mleczna
  • czekolada gorzka
Ciasto orzechowe:Białka ubić na sztywno.Dodać cukier ,ubić.Następnie miód,mąkę wymieszaną z proszkiem i orzechy.Delikatnie wymieszać ,wyłożyć na formę do pieczenia i upiec.

krem:Z mleka,cukru i żółtek ugotować budyń.Masło zmiksować,dodawać po 1 łyżce zimny budyń.

Przełożenie ciasta:
biszkopt ciemny-warstwa kremu-ciasto orzechowe-warstwa kremu-odsączone śliwki-warstwa kremu-rozpuszczona czekolada (lub polewa lub tężejąca galaretka)





Komentarze

Popularne posty