''ŁĄCKI PRZEKŁADANIEC'' wg ANASTAZJI
Ciasto pochodzi z książki '' Wielka /księga Ciast'' Siostry Anastazji .Przepis sprawdzony ;jak najbardziej udany.Ciasto zachwyca swoją delikatnością i zarazem mocnym akcentem śliwek .Z pewnością szybko zyska uznanie na każdej imprezie okolicznościowej.
Składniki na biszkopt ciemny:
Składniki na biszkopt ciemny:
- 6 jaj
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
Białka ubić na sztywno ,dodać cukier i żółtka.Ubić .Dodać mąkę przesianą z proszkiem,na końcu kakao i lekko wymieszać.Piec ok 30-40 min w 180 st.C
Składniki na ciasto orzechowe:
- 25 dag grubo krojonych orzechów
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka miodu płynnego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 1/2 l mleka
- 1 szklanka cukru
- 5 żółtek (pozostałych z ciasta)2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 i 1/2 kostki masła
Dodatkowo:
- 50 dag suszonych śliwek namoczonych przez noc w alkoholu
- czekolada mleczna
- czekolada gorzka
Ciasto orzechowe:Białka ubić na sztywno.Dodać cukier ,ubić.Następnie miód,mąkę wymieszaną z proszkiem i orzechy.Delikatnie wymieszać ,wyłożyć na formę do pieczenia i upiec.
krem:Z mleka,cukru i żółtek ugotować budyń.Masło zmiksować,dodawać po 1 łyżce zimny budyń.
Przełożenie ciasta:
biszkopt ciemny-warstwa kremu-ciasto orzechowe-warstwa kremu-odsączone śliwki-warstwa kremu-rozpuszczona czekolada (lub polewa lub tężejąca galaretka)
Komentarze
Prześlij komentarz