wtorek, 29 grudnia 2015

''CIASTO MIGDAŁOWE Z MASĄ CZEKOLADOWĄ '' wg ANASTAZJI

Najnowszy przepis Siostry Anastazji ukazał się w świątecznym wydaniu ''Dania świąteczne'' .Ciasto mega migdałowe ,bardzo aromatyczne z nutą miodu i delikatnym kremem czekoladowym.Nieco pracochłonne ,ale warto się poświęcić dla tego ciasta;)

Składniki na ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 25 dag margaryny
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki letniego mleka
Margarynę posiekać z mąką.Cukier dobrze roztrzepać z jajkami.Sodę rozpuścić w mleku.Wszystkie składniki połączyć.Zarobić ciasto ,podzielić na 2 części.Przełożyć do 2 blaszek.Na wierzch jednej nałożyć masę migdałową ( poniżej przepis) .Upiec oba placki w temp. 170 st C przez ok 30 min.

Składniki na masę migdałową:
  • 30 dag pokrojonych migdałów
  • 2 łyżki miodu
  • 10 dag cukru 
  • 15 dag masła
Podane składniki wymieszać i stopniowo podgrzewać na wolnym ogniu.Chwilę smażyć i jeszcze ciepłe rozsmarować na cieście.Upiec.

Składniki na biszkopt migdałowy:
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mielonych migdałów
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić dodając cukier i żółtka.Pod koniec ubijania dodać mąkę z proszkiem oraz migdały.Wymieszać Upiec biszkopt w temp.170 st C przez ok 30 min.

Składniki na masę czekoladową:
  • 1/2 l mleka
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy
  • 25 dag masła
  • 5-6 dag czekolady
Z mleka,cukru ,żółtek,mąki,budyniu waniliowego ugotować budyń.Masło utrzeć ,stopniowo dodając przestudzony budyń i rozpuszczoną czekoladę.Do smaku można dodać odrobinę spirytusu.Masę podzielić na 2 części.

Przełożenie ciasta:
Ciasto kruche-1/2 masy czekoladowej-biszkopt migdałowy-1/2 masy czekoladowej-ciasto kruche z masą migdałową.





1 komentarz: