środa, 2 grudnia 2015

''SKÓRKA POMARAŃCZOWA KANDYZOWANA''

Zachęcam do zrobienia samemu skórki kandyzowanej jako dodatku do wypieków.Nie dorównuje smakiem i przede wszystkim zapachem tej kupowanej w sklepie.Sezon na pomarańcze w pełni ,więc warto zaopatrzyć się w taki rarytas szczególnie teraz przed świętami.U mnie zapach smażonej skórki pomarańczowej roznosił się po całym domu ,wprowadzając w świąteczną atmosferę.Jutro  wykorzystamy ją do ozdabiania pierniczków;) Tak przygotowaną skórkę można przechowywać w słoiczku w lodówce kilka tygodni,można również zapasteryzować i wtedy utrzyma się dłużej.


Składniki:

  • 1 pomarańcza
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
Pomarańczę dokładnie umyć ,wyszorować,obrać. .Skórkę sparzyć namaczając kilka minut we wrzącej wodzie. Usunąć  jak najwięcej białej części.Skórkę kroimy w drobną kosteczkę.Zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy ok 20 min.Następnie odcedzamy .W tym samym garnku zagotowujemy 1 szklankę wody z cukrem.Dodajemy skórkę pomarańczy i gotujemy/smażymy do momentu zgęstnienia.ok 45 min.Na koniec dodajemy sok z cytryny.Pozostawiamy do ostygnięcia.Przekładamy do słoiczka,wstawiamy do lodówki.Skórka od razu jest gotowa do spożycia.Słodziutka i aromatyczna.





1 komentarz:

  1. Domowa jest najlepsza!
    Ja dzisiaj robiłam kandyzowane plastry pomarańczy :)

    OdpowiedzUsuń