poniedziałek, 15 lutego 2016

''MAZUREK CYTRYNOWY ''

Pomału zbliżają się Święta ,czas więc pomyśleć o menu;polecam wyrazisty w smaku,orzeźwiający   mazurek cytrynowy.Przepis znaleziony u bereniki  ;sprawdzony ;świetny.Mój w kształcie jaja,ale można zrobić w zwykłej foremce.

Składniki na ciasto :

  • 150 g mąki
  • 75 g masła
  • 30 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżka wody
Składniki na masę cytrynową:
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • sok z 1-2 cytryn ok 80 ml
  • 2 jajka
  • 100 g masła 
  • 100 g białej czekolady


Mąkę przesiać ,dodać cukier puder,żółtko,masło,skórkę z cytryny i wodę ;składniki posiekać nożem i szybko zagnieść gładkie ciasto.Zawinąć w folię i schłodzić ok 1 godz.w lodówce.Z 3/4 części ciasta uformować jajo,z pozostałej części utworzyć wałeczki i ulepić brzegi .Ponakłówać widelcem i ponownie schłodzić ok 30-40 min.Piec w 180 st.C ok 20-25 min do lekkiego zrumienienia.
Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia.

Do rondelka wbić jajka.Dodać sok i skórkę z cytryny ,cały czas mieszać  podgrzewając na małym ogniu.Dodawać stopniowo po kawałku masła .Energicznie mieszać do zgęstnienia.(Gdy masa nie jest gładka można przecedzić przez sitko).Do gorącej masy dodać czekoladę ,wymieszać do momentu rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiego kremu.Krem lekko ostudzić co jakiś czas mieszając.Wylać na kruchy spód,wyrównać ,pozostawić do zastygnięcia.Następnie udekorować np rozpuszczoną ciemną czekoladą,migdałami,lukrem...





6 komentarzy:

  1. Oooo śliczne jajo :D Dzięki za inspirację na świąteczny stół :D

    OdpowiedzUsuń
  2. I już zapachniało Świętami Wielkiej Nocy...aromatem mazurków i bab:) Fajnie że wprowadzasz już Nas w świąteczny, wiosenny nastrój:) W taką pogodę tego człowiekowi trzeba:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne kolory! :) Nigdy nie piekłam mazurka, czas to zmienić! Będzie piękną ozdobą świątecznego stołu :) Zapisuję sobie do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń